Начало Новини Актуално Общинските съветници ще решават съдбата на полигон Змейово и на бившия ресторант Аязмото

Общинските съветници ще решават съдбата на полигон Змейово и на бившия ресторант Аязмото

Актуално

Общински съветници съдба полигон Змейово бивш ресторант АязмоОбщинският съвет в Стара Загора ще упълномощи кмета Живко Тодоров да предприеме необходимите стъпки за закупуването на бившия ресторант Аязмото. Това ще стане на предстоящото заседание на 28 март, съобщи след проведения вчера председателски съвет Емил Христов, който ръководи местния парламент.

По думите му, ще бъде поставен лимит на сделката – не повече от 560 000 лева, които ще се осигурят от резерва на общинския бюджет. На обявения първи търг за продажба на бившия ресторант Аязмото на 12 март т.г. не се явиха кандидати и първоначално обявената цена падна до тази стойност. Общинският съвет и гражданството ще имат думата за неговата по-нататъшна съдба, каза още Емил Христов, съобщиха от пресцентъра на Общината.

На сесията ще бъде внесено предложение за решение относно провеждането на референдум за съдбата на Централния артилерийски технически изпитателен полигон Змейово. Предложението, подписано от единайсет общински съветници, е за произвеждане на местен референдум с въпрос: Да бъде ли закрит военно-изпитателният полигон край Змейово?. Старозагорци, като единствен и неотменим собственик на територията и източник на нашите представителни права, трябва да се произнесе по най-важния проблем на местната общност, е записано дословно в мотивите на вносителите.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов е изпратил три писма по този повод. Писмото до Министерството на отбраната съдържа въпроса съществува ли военно-изпитателен полигон на територията на Община Стара Загора. С писмо до ЦИК се отправя питане, възможно ли е провеждането на местния референдум и парламентарния вот да бъде в един и същ ден- т.е. 12 май 2013 г. Третото писмо е адресирано до началника на ЦАТИП Змейово и изисква информация колко граждани или организации са се възползвали през последната година от разрешения достъп и възможността за граждански контрол върху дейността на полигона.

Още новини