Начало Новини Актуално Общинските съветници ще бъдат по-малко от следващия мандат

Общинските съветници ще бъдат по-малко от следващия мандат

Актуално
общински съвет

Броят на старозагорските общински съветници ще бъде редуциран от 51 на 41, съобщи пред медиите депутатът от ГЕРБ инж. Недялко Недялков. Във всички общини у нас старейшините ще бъдат орязани със по около 20-ина процента, предвижда новото изборно законодателство. В София те ще бъдат свити от 61 на 49, там, където са били 37, стават 29, където са били 21, остават 17 и т.н.

Идеята е местният малък парламент да не е политическа "говорилня", да се наблегне на качествата на попадналите в него, спестявайки и средства на данъкоплатците.
Ако общински съветник напусне своята група, остава независим до края на мандата. Няма право да учредява група, заедно с други отцепили се, обясни още Недялко Недялков. Такъв казус има в настоящия Общински съвет на Стара Загора - бивши атакисти спретнаха група "Нова сила". "Номадът" вече няма да има право да оглавява комисии към Общинския съвет, ще може да се труди в тях само като редови член.

Регламентира се и броят на заместник-кметовете. В община с население до 160 хил. души градоначалникът ще може да разчита на помощта на до четирима заместници, а в по-големите общини "таванът" е петима зам.-кметове.

Информация: вестник Новината

Още новини