Начало Новини Актуално Общинските съветници на Стара Загора искат високотехнологична болница

Общинските съветници на Стара Загора искат високотехнологична болница

Актуално

Проектодекларация за създаване на високотехнологична болница в Стара Загора ще внесе на днешната сесия председателят на групата на ПП ГЕРБ в местния парламент Румяна Присадашка. Точката е извънредна в дневния ред, но се очаква да бъде гласувана под No 1. В течащия от близо месец скандал около натрапеното обединение на двете големи старозагорски болници, което според МЗ означава реформа, досега Общинският съвет не беше се ангажирал със становище, въпреки че след държавата, община Стара Загора е най-големият съакционер в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович".

Според концепцията, лансирана пред медиите от директора на РЦЗ - Стара Загора, д-р Златина Нанева, Общински съвет - Стара Загора, както и общинските съвети на всички останали общини от Старозагорска област - акционери в МБАЛ "Киркович", трябва да вземат решение за предаване на акциите си на държавата, като необходимо условие за широко рекламираното обединение с Университетска болница. Лекари от МБАЛ "Киркович" обаче открито призоваха старозагорци да не харизват болницата си, имаща зад гърба си 127-годишна история, която е градена от гражданите на областта, а не от държавата, пише вестник Старозагорски новини.
Финалът на сагата с обединението  нежеланото от персонала на МБАЛ "Киркович" /около 1000 лекари, мед.сестри и помощен персонал/ дойде на 26 юли т.г. с писмото на здравния министър Анна-Мария Борисова, в което се твърди, че преструктурирането на двете болници в Стара Загора е обект на обсъждания на работещите в тези лечебни заведения, както и на гражданите от региона, и че МЗ ще приеме решението на местната общественост. В писмото си обаче министър Борисова съобщава, че вместо в Стара Загора, ще открие високотехнологична болница в Хасково, тъй като според нея двете лечебни заведения "в сегашния си вид не могат да станат високотехнологично лечебно заведение".
До вчера от МЗ така и не обясниха на местната общественост нито какви са критериите за т.нар. високотехнологична болница, а още по-малко откъде ще дойде финансирането за нея, с изключение на лансиран в пространството европейски проект. Пари от ЕС обаче се дават за оборудване, но не и за пряката издръжка (консумативи, ток, вода, заплати и т.н.) на една или друга болница, без значение дали тя е в Стара Загора, или в Страсбург.

По непотвърдена информация, на 27 юли вечерта представители на РЦЗ, УМБАЛ и МБАЛ "Киркович" са били изслушани от групата общински съветници на управляващата партия, а вчера стана известно, че е изготвена декларация, която ще бъде предложена за гласуване на днешната общинска сесия.
"Водени единствено от грижата за защита интересите на гражданите да получат достъпна и висококвалифицирана медицинска услуга, ние, общинските съветници от ОбС - Стара Загора, заявяваме своята категорична позиция в подкрепа на предложението за създаване на високотехнологична болница в Стара Загора. Работещите в сферата на здравеопазването имат необходимата материална база и потенциала да покрият европейските стандарти в това отношение, а жителите на Стара Загора и региона имат правото да ползват високотехнологично медицинско обслужване", гласи част от проектодекларацията. В нея не се споменава и думичка за обединение, а основният акцент е поставен върху необходимостта в Стара Загора да има високотехнологична болница. Защото градът я заслужава, а старозагорските болници наистина имат потенциала да покрият европейските стандарти в конкурентна надпревара помежду си.
Днес се очаква декларацията, изготвена от ПП ГЕРБ, да бъде подкрепена и от останалите политически групи в местния парламент.

Още новини