Начало Новини Актуално Общинските болници ще преговарят с Касата

Общинските болници ще преговарят с Касата

Актуално

Излъчихме петима представители по орязаните направления в малките общински болници, които на 20 януари ще преговарят с шефката на НЗОК д-р Нели Нешева Написахме и протестна декларация, която пращаме до премиера, до парламента, до здравния министър и до медиите в България. Това съобщи д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан, който бе единствен представител на Старозагорска област на извънредното съвещание във Велико Търново.

Д-р Тотев уточни, че срещата с д-р Нешева била уговорена за петък, но неочаквано от Касата ги уведомили, че ще преговарят още в четвъртък.
"Смятаме, че това пак е пореден ход, за да не сме подготвени и отново да неглижират големите проблеми, които с новите изисквания за болниците първо ниво, ги лишават от редица клинични пътеки, респективно пари. А това означава, че до месец-два ще фалират тези здравни заведения. Нашите болници обслужват един милион население, и то все социално слаби и болни хора. Да разбираме ли, че Касата и държавата ги обричат на смърт", обобщи д-р Тотев пред вестник Старозагорски новини.
Проблемите възникнаха след като на 13 януари бяха публикувани в държавен вестник наредбите за работа по Националния рамков договор, подписан на 30 декември м.г.
Както "Старозагорски новини" информира в последните си два броя, заради новите изисквания в казанлъшката болница спират да лекуват в педиатрията ентероколити и всички случаи на стомашни разстройства или диарии от още четири общини -Николаево, Гурково, Павел баня и Мъглиж ще се хоспитализират в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Заради новите изисквания болниците да имат ОАРИЛ и хистологични лаборатории, вече там няма да могат да се лекуват пневмонии, инсулти, бъбречни заболявания, оплакват се от общинските болници.
Намаленото финансиране на спешната помощ и новите правила обричат на гибел и здравните заведения, и населението в малките градове на страната, категорични са лекарите.
Ако НЗОК не коригира скандалните промени в Наредбата по НРД, контактни групи на общинските болници ще преговарят със здравния министър и с премиера Бойко Борисов.

Още новини