Начало Новини Актуално Общински съветник съди колега

Общински съветник съди колега

Актуално

3000 лева е гражданският иск, който старозагорският общински съветник от ВМРО-БНД Кристиян Петков е предявил към своя колега, старейшината от "Нова сила" Светломир Желязков. Делото за клевета, на което Районен съд - Стара Загора, даде ход, се води от съдия Милена Рибчева, а защитник на подсъдимия е адвокат Елена Нонева, бивш общински съветник от предходния мандат.

На 2 януари т.г. Светломир Желязков отправи от местна телевизия няколко обвинения към Петков, които по-късно се оказаха неподплатени с доказателства. Обвиненията включваха конфликт на интереси и незаконосъобразни действия с цел личностно облагодетелстване. Вследствие на това "войводата" бе призован да отговаря пред антикорупционната комисия към Общинския съвет и пред "Икономическа полиция". И двете обвинения бяха признати за неверни, въпреки че споменатата комисия се председателстваше от съпартиеца на Желязков - Георги Трендафилов. В крайна сметка "новосилецът" бе принуден да поднесе извиненията си на Петков на свикана за целта пресконференция. Делото срещу него обаче бе заведено няколко дни по-рано, което съобщи на заседание адвокатът на ищеца Тодор Асенов. Той поиска от съда да призове за свидетели оперната певица Яница Нешева и художника Светлин Стоев, които да докажат отзвука, който телевизионната изява на подсъдимия е оказала върху старозагорската общественост, пише вестник Старозагорски новини.

Според съдия Рибчева все още може да бъде постигнато споразумение между двете страни. Според техните адвокати обаче на сегашния етап това е невъзможно. Делото е отложено за 21 юни, когато най-вероятно отново ще се направи опит за постигане на споразумение.
Това е второ поред дело за клевета, действащи лица на което са представители на местната власт. Само преди месец беше даден ход на дело, заведено от тогавашния зам.-кмет на община Стара Загора Велизар Балабанов срещу общинския съветник от БСП Борис Боричев.

Още новини