Начало Новини Актуално Общински съветници от Стара Загора настояват за съд на Автобусни превози

Общински съветници от Стара Загора настояват за съд на Автобусни превози

Актуално

На свое заседание в сряда Надзорният съвет на общинската Агенция за приватизация - Стара Загора, е взел решение за санкции срещу собствениците на "Автобусни превози", информира председателят на НС Румяна Присадашка. Присъствалите седем общински съветници са били единодушни, че приватизаторът "Евро бус" не изпълнява задълженията си и трябва да бъде заведено дело за дължимите по чл. 9 и 19 от договора неустойки.

При проверката на комисията през август за пореден път беше констатирано, че поетите като задължения инвестиции не са направени нито за 2007-ма, когато стана продажбата на общинското дружество, нито за следващите две години. В чл. 9 на договора дословно е записано, че "Купувачът се задължава да осигури извършването в дружеството на инвестиции за период от 5 (пет) години, считано от датата на сключване на договора и размер и по график, както следва: Закупуване най-малко на 50 (петдесет) броя нови автобуси, от които 35 за вътрешноградски линии и 15 за междуселищни превози, отговарящи на Евро 2 и Евро 3. Закупуване и монтаж на платформи за превоз на трудноподвижни хора (по пет броя годишно от 2007 до 2009 г.). Закупуване и монтаж на 17 (седемнайсет) броя газови уредби за автобусите."
За тази цел през 2007 г. "Евро бус" трябваше да инвестира 2 641 000 лева, през 2008-ма - 1 892 000, и през 2009-а - 2 186 000 лева. Член 19 от същия договор пък гласи: "При неизпълнение на задълженията по чл. 9 Купувачът дължи неустойка в размер на 50% (петдесет процента) от стойността на договорените, но неизпълнени инвестиции за съответния период."

Според председателя на Надзорния съвет на Агенцията Румяна Присадашка, "Евро бус" дължи на Община Стара Загора около 2 600 000 лева неустойки. На практика това означава, че за трите години направените инвестиции са приблизително 1 600 000 лева, вместо поетите като задължение в договора 6 719 000.
Цифрите не са изненада, тъй като са коментирани неведнъж, но до този момент местната власт не е потърсила неустойките по приватизационния договор. За това Надзорният съвет на Агенцията ще внесе предложение на предстоящото редовно заседание на местния парламент общинската администрация да заведе дело срещу новия собственик на "Автобусни превози". Второто предложение е: до приключване на делото да бъде наложена възбрана на "Евро бус" да продава недвижимо имущество. (Припомняме, че от доста време в непосредствена близост до базата на "Автобусни превози" има огромни обяви, че тук се продават парцели по 10, 20 и 50 декара.) И двете предложения са съгласувани в правната комисия на Общинския съвет, а на заседанието в сряда е присъствала и финансист номер едно на общината Цанка Ганева, допълни Присадашка.
За всичко това медията ни нееднократно предупреждаваше, но явно трябваше да минат години, за да разберат и старейшините, които гласуваха скандалното решение 1010 от 13 септември 2007 г. (условията за конкурса за превозвачи) каква попара са забъркали. А колко от тях са готови да я сърбат, ще стане ясно по време на гласуването на предложенията на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини