Начало Новини Актуално Общински съвет - Стара Загора, ще заседава на морето

Общински съвет - Стара Загора, ще заседава на морето

Актуално

В сюжет за голям политически разказ се превърна предстоящото изнесено заседание на Общински съвет - Стара Загора. Тъй като слуховете и обсъжданията са най-различни, потърсихме за коментар председателя Тенчо Руканов, чието изявление поместваме без редакторска намеса: От миналата година всички политически кръгове, застъпени в Общински съвет - Стара Загора, желаят да се състои изнесен семинар, сесия или друго подобно мероприятие.

В този си състав през изминалите три и половина години съветниците са били на обмяна на опит само с колеги от Варна и Добрич, съответно на Албена и Созопол.
Изнесеният семинар е инициатива на целия политически спектър, а не на председателя Руканов или на ГЕРБ. На Председателския съвет през март окончателно се реши сесията през април да бъде изнесена. Съветниците започнаха да правят предложения къде да се случи това. Първото предложение е на инж. Георги Георгиев (БСП) - да бъде в Бургаския регион. Последваха оферти за Гърция, за Турция, за Велинград, Северна България и пр. Направи се анализ. Най-добрата предложена цена получихме от Обзор - четиризвезден хотел с пълен пакет услуги и три нощувки, където цената пада с 50%. Т.е. при 140 лв. ол инклузив ще бъдем със средна цена 60 лв. Затова се избра Обзор. Извън това се предоставя безплатна зала, озвучаване и др. бонуси, пише вестник Старозагорски новини.
На 18 април т.г. Дамян Георгиев, тъй като щял да се кандидатира за кмет на Община Стара Загора, подкрепен от БСП и коалиция, се е изказал пред журналистите: "Защо да харчим парите на данъкоплатците?! Аз ще отида, но само ще заседавам и ще се връщам!". Да го прави както иска.
80% от съветниците са потвърдили присъствието си, а няколко други, като Дамян Георгиев - ще присъстват, но няма да нощуват. Нищо лошо не се е случило. Малките общини минимум ходят по два пъти на година на обмяна на опит. Срамота е ние за четири години да излезем едва два пъти и да ни вдигат на балон... Като са толкова патриоти съветниците, да се откажат от заплатите си. Те вземат на месец два пъти по-висока заплата, отколкото едно излизане..."
На Велики четвъртък Председателският съвет ще приеме дневния ред - засега от 28 точки. Сред тях е приемане на промени в  Правилника за дейността на Общинския съвет, предложения, свързани с "Автобусни превози", спиране на субсидиите на градския транспорт, като с парите се включи GPS-система, приемане на предложенията за наградата на учителите "Анастасия Тошева" и др. От Общинска администрация ще присъстват упълномощени зам.-кметове и директори на дирекции.
Уредени са срещи за споделяне на добри практики с общинските съветници от Бургас, Несебър и Обзор.
По предложение на доц. Бойчо Биволарски (който имал лекции в четвъртък, 28 април, когато се тръгва следобед към морето), заседанието ще се проведе в петък и събота (29 и 30 април), връщането е в неделя сутринта.

Още новини