Начало Новини Актуално Общински болници почват протести

Общински болници почват протести

Актуално

Национална среща на директорите на общинските и малките частни болници се провежда днес в Първомай. На нея ще решат кога ще започнат ефективни протестни действия. Това съобщи д-р Неделчо Тотев, шеф на болницата в Чирпан.

Д-р Тотев бе крайно разочарован след понеделничната среща на премиера Бойко Борисов с шефове на големи и малки болници в София. Тогава бе решено да се даде буферен период от 6 месеца до 1 година, за да се реформират малките болници.
"Ако не решим в четвъртък в Първомай как да действаме, не виждам изход от патовата ситуация. С тези делегирани бюджети, както и изискването за двама специалисти, е невъзможно да работим нормално. Трябва да затварям болницата, защото нямаме пари. Заради просрочени дългове фармацевтичните компании отказват да сключат договор за лекарства. Смятам, че цивилизованият диалог приключи и е време да обмислим реални протести", закани се д-р Тотев, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Според предварителната информация на националната сбирка в Първомай днес са поканени представители на всички общински и частни болници от страната, водени от председателя на Инициативния комитет д-р Стойчо Кацаров. На 8 февруари в София се проведе първата национална среща, след която бе връчена на правителството подписка със 128 000 подписа против така провежданата реформа и орязания бюджет на общинските болници.

Още новини