Начало Новини Актуално Общинската избирателна комисия - Стара Загора заседава за двама общински съветници

Общинската избирателна комисия - Стара Загора заседава за двама общински съветници

Актуално

На 15 септември Общинската избирателна комисия - Стара Загора, заседава по два казуса, свързани със съветниците Живко Танев (Движение за свобода и справедливост) и Любка Иванова (СДС). С изключение на д-р Богдана Димитрова, която е извън страната, всички останали 10 членове са присъствали на заседанието, каза зам.-председателят Енчо Иванов.

Решението за Живко Танев е да му изпратят предупредително писмо с обратна разписка, че ще бъде изключен от Общинския съвет. Мотивите за това са, че старейшината е с потвърдена от ВКС присъда лишаване от свобода за година и шест месеца с четири години изпитателен срок. Тя му беше наложена на 19 ноември 2009 г. от Окръжен съд - Стара Загора, за подправена запис на заповед за дадени назаем пари. Според закона това е умишлено престъпление от общ характер, което не позволява на Танев да остане в Общинския съвет. Въпреки това, пак според закона, той трябва да бъде предупреден за освобождаването и в тридневен срок може да обжалва решението на комисията. На неговото място влиза следващият от избирателната листа Васил Генчев (работник във "ВиК" - Стара Загора) и това най-вероятно ще се случи по време на редовната сесия на Общинския съвет в края на септември.
За съветничката от СДС Общинската избирателна комисия е сезирана от бившия зам.-кмет Тихомир Томов. Според него, присъствието на Любка Иванова в местния парламент представлява конфликт на интереси, тъй като тя работи като директор на общинска детска градина. Тоест кметът на община Стара Загора се явява неин работодател. Енчо Иванов заяви, че казусът не е от компетенцията на Общинската избирателна комисия. С въпроса трябвало да се занимава Комисията за конфликт на интереси в Общинския съвет. Тя пък евентуално можела да препоръча на кмета да освободи Иванова от заеманата длъжност като директор.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини