Начало Новини Актуално Общинската администрация залага на тролеите

Общинската администрация залага на тролеите

Актуално

Общинският съвет на Стара Загора трябва да приеме един от предложените четири варианта по проект "Разработване на пакет документи, насочени към модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора". След консултации с редица експерти, в това число и на работна среща във Варна с участието на представител на управляващия орган - Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), на Европейската комисия и на консултантите, Общинската администрация предлага за обсъждане Вариант 2б на стойност 13.5 млн. евро.

Той предвижда закупуване на 14 тролейбуса и нова аварийна кола; рехабилитация на контактната мрежа; изграждане на рампи за инвалидите; продължаване на тролейбусната линия до кв. "Зора"; полагане на 14 000 кв.м пътна хоризонтална маркировка; изпълнение на 10 км велоалеи; монтиране на тротоарни лампи; поставяне на антипаркинг колчета по тротоарите, както и рехабилитация и модернизация на 119 съществуващи автобусни спирки, пише вестник Старозагорски новини.
"На срещата във Варна Европейската комисия заяви, че спирките не са предмет на европейската програма, т.е. сами трябва да се справим с привеждането им в изискан вид - сподели за медията ни ресорният зам.-кмет Белчо Белчев. - Вместо предложената телематика за 8 милиона евро, да се включи само автоматичната система за таксуване и драстично да се намали цената на този компонент.

Нашите консултанти искат да ни убедят, че интегрираният градски транспорт обхваща всички превозни средства и затова държат да има и автобуси. Считаме за правилно да се заложи максимално на екологичния транспорт, каквато е европейската и световната директива. За пример в Плевен 86% са тролейбусни превози (при 25% за Стара Загора) и само 14% автобуси, като и тях искат да заменят с нова контактна мрежа, ново депо, рампи, подходи към спирките и т.н.
Ако предложението на администрацията се приеме, трябва много прецизно да се помисли какво точно да се предвиди в рамките на 13.5 млн. евро. Пари за втори етап, каквито варианти има в другите сценарии, няма осигурени."

Още новини