Начало Новини Актуално Общинска помощ от 30 000 лева чака МБАЛ Проф. Д-р Стоян Киркович за хепатита

Общинска помощ от 30 000 лева чака МБАЛ Проф. Д-р Стоян Киркович за хепатита

Актуално

Предложението на Комисията по здравеопазване и екология към ОбС - Стара Загора, за финансовото подпомагане на МБАЛ Проф. Д-р Стоян Киркович заради големите разходи в борбата с епидемичния взрив на хепатит, е 30 хиляди лева. То ще бъде внесено за гласуване на предстоящата сесия. На 17 февруари старозагорският парламент ще разглежда бюджета за 2011 година, а сумата за болницата ще е от резерва на администрацията.

Това съобщи председателят на комисията Николай Шопов.
На последното й заседание в края на януари беше обсъдено, средствата да бъдат преведени на Кожно-венерическия диспансер. Той е общинска собственост, а в него са извършени всички лабораторни изследвания на хоспитализираните с вирусен хепатит тип А в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", пише вестник Старозагорски новини.
Според изпълнителния директор на болницата д-р Николай Колев, заради обслужването на хепатитно болните, разходите на диспансера са над 55 хиляди лева.
Досега в битката с вирусния хепатит единствената болница в областта, която лекува заразените, е похарчила почти един милион лева и все още чака пари от НЗОК.
Освен две дарения от по 1000 лева от частни лица, най-голямата многопрофилна болница в областта се справя сама с големите разходи.
Д-р Колев прогнозира отшумяване на заразата с хепатит през следващия месец. В момента в четири отделения на болницата се лекуват 104 болни от жълтеница. След Пулмологията, вече е освободено и отделението по урология.
Както "Старозагорски новини" информира, в разгара на епидемичния взрив освен инфекциозните отделения бяха пригодени за лечение още четири други отделения в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Последната справка сочи, че на 7 февруари т.г. са приети нови 14 хепатитно болни. Общият брой на хоспитализираните от пика на заразата до сега е 747, обобщават инфекционистите.
"Благодарни сме за жеста, който Общинският съвет ще стори за нашата болница. Финансовата и моралната подкрепа са важни в тези тежки времена за здравеопазването" коментира д-р Николай Колев.

Още новини