Начало Новини Актуално Общинска комисия отхвърли предложението за мораториум на полигон Змейово

Общинска комисия отхвърли предложението за мораториум на полигон Змейово

Актуално

Постоянна комисия по законност към Общински съвет - Стара Загора, е определила като незаконосъобразно предложението на съветника Бойчо Биволарски за налагане на едногодишен мораториум върху всички дейности, извършващи се на полигон "Змейово" във връзка с обгазяванията на Стара Загора. То беше внесено по надлежния ред за разглеждане на предстоящата сесия, насрочена за 27 май.

Срещу предложението са се обявили 4-ма от членовете на комисията с три мотива:
1. Че министърът на отбраната не е компетентен да налага забрани върху дейности, които се осъществяват по силата на сключени търговски договори.
2. Че председателят на ОбС не разполага с законови правомощия да прави предложения до Министерския съвет или отделни министри за прекратяване действията на търговски договори.
3. Че ОбС не разполага с правомощия да упълномощава председателя на ОбС да предприема действия, свързани с работата на централната администрация.
Вносителят на предложението заяви пред "Старозагорски новини", че ще оспорва решението.
"Кой от членовете на комисията е виждал тези договори с частни фирми, извършващи дейност на полигон "Змейово", за да решава дали министърът на отбраната е компетентен за налагането на забрана върху тях? И къде в закона е записано, че председателят на общинския съвет няма правомощията да направи предложение до министър-председателя на РБългария?", коментира вчера доц.Биволарски.
На предстоящото заседание той ще предложи приемане на декларация до премиера Бойко Борисов за налагане на едногодишен мораториум върху дейностите на полигона, считано от 1 юли 2010 г.
"Ако и декларацията бъде отхвърлена, ще предложа на колегите от моята група тя да бъде внесена от името на "Коалиция за България". Но искам да подчертая, че аз предлагам декларацията не като представител на БСП, а като зам.-председател на ОбС - Стара Загора, защото проблемът с обгазяванията не трябва да се политизира. И няма да се спра, докато този проблем не бъде решен", каза още доц.Биволарски.

Още новини