Начало Новини Актуално Общините свиват разходите за ремонти и администрация

Общините свиват разходите за ремонти и администрация

Актуално

Отлагане или спиране на общински инфраструктурни проекти, проблеми с поддържането и зимното почистване на пътищата, съкращаване на администрацията, влошаване на качеството на общинските услуги. Това прогнозираха кметове за 2010 г. заради намалените с над 200 млн. лв. държавни трансфери и очакваните слаби постъпления от собствени приходи. От правителството обясняват свитите субсидии в проектобюджета за догодина с общото съкращаване на приходите вследствие на кризата.

Според кметовете най-засегнати ще са малките и средните общини, в които собствените приходи са незначителни и най-големият източник на средства са държавните субсидии. Според повечето от тях това ще влоши качеството на предлаганите услуги, а председателят на сдружението на общините и кмет на Смолян Дора Янкова даже прогнозира, че на някои места може да се стигне и до отказ на администрацията да обслужва гражданите и бизнеса.

В проектобюджет 2010 най-много намаляват парите от държавата за капиталови разходи - догодина те ще са 117 млн. лв., или почти наполовина спрямо заложените в бюджет 2009 г. Че това ще е основният проблем на общините, потвърди в интервю за вестник Дневник и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (виж стр. 9). "Там единственият шанс са европейските фондове, а общините са най-големият бенефициент, така че трябва да са много активни и да предложат подходящи проекти", заяви тя. Думите й бяха потвърдени от кметове.
Според Стоянова за подготвянето на добри проекти местната власт ще получи помощ от министерствата. "Ние имаме капацитет да подготвяме проекти. Проблемът са парите", контрира кметът на Монтана и член на управителния съвет на сдружението на общините Златко Живков. Проблемът е, че от догодина местната власт трябва да поеме 5% от съфинансирането по европроектите, което досега се плащаше от държавата. "Това ще откаже много общини да кандидатстват по европейските програми", каза изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Според кметовете орязаните субсидии ще се отразят основно на малките и средните общини, които разчитат почти изцяло на държавата за пари за ремонти и строителство. В тях инвестиции в инфраструктурата догодина почти няма да има. В големите общини тези средства са малка част от общите разходи за строителство и ремонти, но според кметовете при очакваните слаби постъпления от собствени приходи някои готови проекти ще бъдат отложени или замразени.
Община Стара Загора например ще отложи няколко инфраструктурни проекта, сред които разширенията на няколко улици в града, по които трафикът е натоварен, като "Капитан Петко Войвода" и "Калояновско шосе". "Имаме техническа и проектна готовност, но ще ги отложим за по-добри времена", обясни шефът на дирекция "Финанси и бюджет" в общината Цанка Ганчева. "Подобно е и положението в община Силистра", каза кметът Иво Андонов. "Не можем да искаме невъзможни неща. Като няма пари, как да ни ги дадат", коментира Андонов.
Все пак от сдружението настояват като компенсация на орязаните капиталови разходи държавата да увеличи с 5 млн. лв. парите за ремонт на общинските пътища и с 3.5 млн. лв. - за зимното им почистване. "В противен случай общините няма да могат да се справят с тези дейности", предупреди кметът на Монтана.

Намаляват и държавните субсидии за общинската администрация - с 45.5 млн. лв. "Това означава 15% съкращаване на администрацията", пресметна Златко Живков. Според него ще се стигне и до намаляване на заплати на чиновници. Гинка Чавдарова не беше толкова категорична в прогнозите си за свиването на администрацията, но допусна, че може да се наложат съкращения. Кметът на Силистра смята, че няма накъде да свива броя на чиновниците в общината, която ръководи. "Заплатите със сигурност ще бъдат замразени", коментира Иво Андонов. Подобно ще е и положението в други общини като Стара Загора, където заплатите ще останат замразени на нивото им от 2008 г.
"Съкращаването на хора и заплати със сигурност ще влоши качеството на обслужването на гражданите и бизнеса", смятат и Живков, и Чавдарова. Колегите им от Стара Загора също потвърдиха, че вероятно догодина общинската администрация ще бъде намалена, но тяхната основна цел е не да пестят средства, а да оптимизират работата и да намалят бюрокрацията.

Кметовете не смятат да се възползват от възможността да увеличат местните данъци и такси, която парламентът ще им предостави с промените в закона. Причината е, че в условията на криза това ще доведе до обратен ефект - приходите ще намалеят заради по-малка събираемост.
Там, където все пак ще има корекция нагоре, тя ще е минимална. "Ще повишим наемите за поставяне на временни и преместваеми обекти и смятаме да въведем такса от 3 лв. за издаване на данъчна оценка за имот, което досега беше безплатно. Увеличаване на основните вземания като данък сгради или такса смет обаче не се предвижда. Цинично ще е да натоварим така гражданите в условията на криза", коментира Цанка Ганчева от община Стара Загора. В София също не се предвижда повишаване на основните данъци и такси, въпреки че подготовката за бюджета за догодина тепърва започва. Ден след изборите за кмет на София заместникът по финансовата част Минко Герджиков официално предложи цените на преференциалните билети и карти за градския транспорт да се увеличат.

 

Още новини