Начало Новини Актуално Общините обмислят завишаване на местните данъци и такси

Общините обмислят завишаване на местните данъци и такси

Актуално

Една по една общините започнаха да готвят вдигането на местните данъци за догодина. Първи са администрациите на Благоевград, Пловдив и Шумен, които вече се възползват от възможностите, предоставени им с последните промени в Закона за местните данъци и такси. Те вече обявиха предложенията си за по-високи налози след 1 януари.

Данък сгради в Благоевград да се качи от 1.2 на 1.4 промила предлага кметът Костадин Паскалев. Според него сега действащата ставка в общината е сред най-ниските в страната. Налогът върху сделките с недвижими имоти се вдига още по-чувствително - от 1.75 на 2.20%. Паскалев твърди, че облагането на автомобилите не е променяно от три години, а натрупаната инфлация за този период е 42%. Затова кметът предлага вдигане с 20%. Такса смет в Благоевград може да се повиши от 1.1 промила на 1.3, пише вестник Сега.
С около 20-25% ще скочи данъкът върху автомобилите за пловдивчани. Увеличението ще е според марката и обема на двигателя. Според готвената промяна собствениците на най-масовите коли ще получат най-малко увеличение за разлика от притежателите на луксозни возила. И пловдивската община формално се аргументира не с кризата и с празните общински каси, а с това, че налогът не е пипан през последните години.

Данъкът върху сделките с имоти също ще се качи от 2 на 2.5%. Като компенсация на тези увеличения общината предлага леко понижаване на такса смет за фирмите и гражданите. Бизнесът ще плаща 5.5 вместо 6 промила, а хората - 1.2 вместо 1.3 промила.
Шуменските шофьори също ще трябва да се бръкнат повече догодина, след като идеята данъкът да се вдигне с до 30 на сто набира сила. Сделките с имоти пък ще се облагат с 2.8% вместо с 2.2%, колкото е ставката сега. Има идея такса смет да отпадне за детските градини и социалните заведения в града.

Още новини