Начало Новини Актуално Общините - частично готови за зимата

Общините - частично готови за зимата

Актуално
зима в Стара Загора

Община Казанлък все още не е сключила договор с фирма, която ще чисти града от снега. Миналата година пак в последния момент бе сключен договорът за почистване на общинската пътна мрежа и имаха проблеми заради това. На 50% готовност за идващия сезон има и в Гълъбово. Там по договор ще чистят две фирми - тази за града е полуготова, а избраната за разчистване из селата изобщо още няма готовност.

Това съобщи зам.-областният управител Димитър Драчев, който отговаря за прегледите за готовността за снегопочистване в областта. По думите му, проблеми с договорите няма в Стара Загора, Опан,  Павел баня, Раднево, Чирпан и Братя Даскалови. На 70% са готови в Гурково, Мъглиж, догонват ги и от Николаево.
Районната пътна служба в Казанлък, към която е и проходът Шипка, e подготвена на 80% за тежка снежна обстановка. Там договорът за почистване се обслужва от Пи Ес Ай, съобщи още Драчев. Към момента техниката на фирмата, която ще чисти пътищата и в Гурково, обаче все още не е на разположение в базите на прохода Хаинбоаз. На 100% готови за справяне с усложненията по републиканската пътна мрежа в Стара Загора, Раднево и Чирпан пък имали от "Пътстрой". Тази седмица ще има нова проверка на техниката на фирмите.
На област Стара Загора са били отпуснати 742 хил. лв. за ремонти, изкърпване и маркиране на участъци от републиканската пътна мрежа. Други 880 хил. лв. са предвидени за ремонт на моста над р. Тунджа до Бузовград, пострадал при наводненията през 2005 г., информира Драчев.

Областният управител Йордан Николов пък стартира процедура за отчуждаване на земите за изграждането на втора лента на подхода към автомагистрала „Тракия”. Той е получил указания от министър Плевнелиев да организира среща с участието на Община Стара Загора, Агенция „Пътна инфраструктура” и МРРБ. Според неговата проверка, изграждането на втора лента на пътя Стара Загора–Димитровград ще обхване близо 200 дка земи, като около 22 дка от тях са частни имоти, които следва да бъдат отчуждени за извършване на строителните дейности.

Информация: вестник Новината

Още новини