Начало Новини Актуално Общината в Стара Загора мисли да премести осем школи по гимнастика, баскетбол и бойни изкуства

Общината в Стара Загора мисли да премести осем школи по гимнастика, баскетбол и бойни изкуства

Актуално

Против преместването на осем спортни школи от залата на Девето основно училище в Стара Загора в залите на ДЗУ и БСФС се обявиха родители, чиито деца тренират там, в писмо до кмета, областния управител, Общинския съвет и до отдел "Образование, младежки дейности и спорт" на Общината.

Предложението за промяната е на Комисията по спорт в Общинския съвет, чийто председател Ганко Ганев го е внесъл за разглеждане на предстоящата сесия.
Идеята е трите клуба по художествена гимнастика - "Елит", "Импала" и "Берое", да се преместят в ДЗУ, а трите баскетболни школи и два клуба по бойни изкуства да отидат в БСФС на ул. "Цар Иван Шишман".

На тяхно място в спортната школа в Девето основно на ул. "Българско опълчение" № 85 пък щял да се премести Клубът по бадминтон.

"В момента спортната база се ползва от близо 600 деца на възраст от 3.5 до 16 години. Голяма част от децата са изявени таланти, които носят призове от квалитетни състезания в страната и чужбина. Тези деца прославят както своите клубове, така и града ни с всяко свое постижение и класиране", се казва в писмото.

Според родителите, залата е съобразена с възрастта на децата и предлага удобства за всяко едно от тях за по-доброто им развитие в областта на спорта. Тъй като тя е ремонтирана през лятото и се намира в централната част на града, на тихо достъпно както за деца, така и за родители място, те са против школите по художествена гимнастика да бъдат преместени оттам.

"В близост до сегашната зала няма натоварени пътни артерии, които да създават опасност за здравето и живота на децата ни. Сградата няма алтернатива с друга спортна база в града. Едноетажна е, има отопление, топла вода, подходящи санитарни помещения, добре осветена и поддържана е. Поддържа се добра хигиена, което е абсолютно необходимо за здравето на нашите деца", бранят залата родителите.
Те смятат, че в залата на бившето ДЗУ няма добри условия. В писмото си родителите твърдят, че тя е четири пъти по-малка от тази на ул. "Българско опълчение" № 85. Тъй като понякога се е налагало децата им също да ползват тази сграда, имали преки впечатления от състоянието, поддръжката и условията там.
"Базата е мръсна, неуютна, без отопление и няма никакви удобства за деца. През летните месеци се е случвало в тази сграда да влизат змии, което е опасно и плашещо за децата, и дори за възрастните. Изходите не се охраняват, а единият от тях е в непосредствена близост до санитарните помещения, което създава предпоставки децата да напускат базата без знанието на треньорите по всяко време, както и външни лица да влизат в сградата безконтролно. Залата е в непосредствена близост до главна изключително натоварена пътна артерия – бул. "Никола Петков", притесняват се майките и бащите, според които обстановката е неподходяща и дори опасна за живота и здравето на децата.
Убедени са, че условията ще рефлектират върху качеството на тренировъчния процес и ще доведат до отлив на деца. Твърдят, че обстановката в залата е неподходяща за спортуващите художествена гимнастика деца.
"Крайно неприемливо би било да се предостави Общинския детски център на ул. "Българско опълчение" № 85 само на Клуба по бадминтон, в резултат на което да бъдат ощетени 8 спортни клуба, още повече, че Клубът по бадминтон има и друга подходяща спортна база, в която да тренира. В него едва ли спортуват 600 души, повечето от които деца", уверени са родителите.
Те приемат като обида факта, че висококвалифицираните треньори и техните възпитаници ще "бъдат натирени в една малка и неподходяща за тренировките им заличка, а светлата, просторна и уютна зала, ползвана от години от тези клубове, да им бъде отнета и предоставена в услуга на частни интереси".
"Знаем, че всички вие сте призвани да служите в името на гражданите на Стара Загора и вярваме, че при вземане на вашите решения ще се ръководите от мисълта, че тези деца са онова, за което всички ние живеем. Надяваме се, че ще прецените всички факти и възможности, и водени от разума, няма да позволите залата, в която спортуват нашите деца, да им бъде отнета само за да се развива спортът бадминтон. Всички спортове имат своето място и поле за тренировки и изява в нашия град, като развитието на един спорт не трябва да бъде за сметка на много други", обръщат се към управляващите разтревожените майки и бащи.
Към писмото си те са приложили и подписка на около 300 родители на спортуващите деца, които са против промяната. Паралелна петиция внасят и треньорите на спортните школи.

Информация: вестник Новината

Още новини