Начало Новини Актуално Общината прекрати WC-сагата на РИМ

Общината прекрати WC-сагата на РИМ

Актуално

След четиригодишно ходене по мъките, на 16 май 2012 г. Община Стара Загора сложи край на WC-сагата на Регионалния исторически музей (РИМ). Това стана и благодарение на намесата на Старозагорски новини с публикацията в бр. 94/16 май 2012 г. РИМ замириса на фекалии.

След обилните дъждове и поредното запушване на канализацията, съпроводено с всички ужасяващи последствия в най-атрактивната част на РИМ - Античната улица, още същия ден - 15 май 2012 г., инж. Ангел Стоманярски от строителната дирекция на Общината събира представители на всички институции, които могат да помогнат - проектанта инж. Тодор Михайлов, колегата си Доньо Донев от Инвеститорска дирекция, директорката на Музея Светла Димитрова и представители на специализираното звено на ВиК - Стара Загора.
В продължение на 6 часа направихме оглед по чертежите на цялата канализация. Отворихме всички шахти. Работник, вързан с въжета, беше спуснат на 3 метра в шахтата. Там той констатира, че отворът при свързването е само 10 вместо по проект 30 сантиметра. Т.е. събирателната шахта не се включва правилно в изпомпващата шахта. При поройни дъждове не може да поеме цялото количество, което да влезе в голямата шахта, където са помпите за припомпващата канализация.

Канализацията е напълнена до нивото на вертикалните щрангове. Направена е от каменинови тръби, които не са водоплътни на снадките си, от които става разпространяването настрани. Затова на Античната улица на различни места има избила влага. Всичко това ще изчезне след отпушването на запушената канализация.
Чакаме да завали обилен дъжд, за да се направи пробата, но съм уверен, че няма да има повече проблеми - категоричен е инж. Стоманярски.

Още същия ден с лостове е разбит 10 см бетонов отвор до 20 см, а на следващия (вчера) е направен - 30 см по проект.
След четири години тормоз музейните работници могат да си отдъхнат. Важно е, че причината е намерена и отстранена.
Извиняваме се на читателите, че два дни ги занимаваме с нелицеприятна тема, но благодарение на бързите и компетентни действия лично на инж. Ангел Стоманярски и всички участвали във WC-операцията най-сетне има happy end.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини