Начало Новини Актуално Общината обявява конкурс за възстановяване на откраднатия бюст-паметник на Димитър Наумов

Общината обявява конкурс за възстановяване на откраднатия бюст-паметник на Димитър Наумов

Актуално

Бюст-паметник

Община Стара Загора обявява конкурс за възстановяването на откраднатия през септември 2007 г. бюст-паметник на Димитър Наумов, който се намира в парк Пети октомври. Проектите трябва да се придържат към визията и мащаба на предишния паметник, за което на участниците ще бъдат предоставени снимки. Художниците могат да участват индивидуално или в колектив.

Ще бъде дадена една първа награда от 4 000 лв. и две поощрителни по 300 лв. Първа награда включва пластичния проект, изработката на траен калъп на бюста на Димитър Наумов и авторски контрол при отливането, почистването, патинирането и монтажа на готовия бронзов бюст, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Проектите се предават в отдел Култура, туризъм и вероизповедания на община Стара Загора най-късно 40 дни след обявяването на конкурса, считано от 25 април.

Журито ще включва представители на СБХ – София и Стара Загора, на Община Стара Загора, в това число и главния архитект. Проектите ще бъдат разгледани в последователността на тяхното постъпване, като след определянето на първото място и двете поощрения ще бъдат отворени запечатаните непрозрачни пликове, съдържащи имената на авторите.

Всички подробности за конкурса са публикувани на интернет страницата на Община Стара Загора.

След изработването на бюста той ще бъде монтиран върху съществуващия постамент в градската градина. За подобряване достъпа до паметника се предвижда да бъде изградена алея. 

Димитър Наумов е роден в Стара Загора през 1851 г., виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. Учил е в цариградския Роберт колеж и е завършил земеделско училище в Табор (Чехия). През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно – представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора. Димитър Наумов e един от строителите на следосвобожденска Стара Загора. Умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г. по повод 50-годишнината от смъртта му признателните старозагорци издигат в днешния парк Пети октомври бюст на своя именит съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Васил Вичев. 

През месец септември 2007 г. бяха откраднати бронзовите бюстове на Кольо Ганчев и Димитър Наумов. Със средства на община Стара Загора, през 2009 г. бе възстановен бюстът на Кольо Ганчев.

Още новини