Начало Новини Актуално Общинарите в Стара Загора настояват държавните тец и мини да работят още 50 години

Общинарите в Стара Загора настояват държавните ТЕЦ и мини да работят още 50 години

Актуално

Общинският съвет в Стара Загора е приел с почти пълно мнозинство (само един против от 47 гласували) декларация, според която финансовото състояние на държавните ТЕЦ Марица изток 2 и Мини Марица - изток е критично, както и за растящо социално напрежение в региона, информира БТА.

В декларацията се посочва, че въглищните централи от комплекса Марица изток, както и тази в Бобов дол, която се намира в Пернишка област, произвеждали над 47% от електроенергията в България.

При себестойност на произведената енергия от над 300 лв. на мегаватчас ТЕЦ Марица изток 2 няма възможността да се съревновава на пазарен принцип, което предвещава намаляване на производството и неговото спиране, водещо до последващо обявяване на несъстоятелност, констатират старозагорските общинари и същевременно настояват, че държавната въглищна централа можела да работи още 50 години, което очевидно може да стане само със субсидии от държавния бюджет.

Вследствие на това, допълват общинарите, ще бъде намален и добивът на лигнитни въглища и като резултат на пазара на труда щели да излязат близо 12 500 души непосредствено заети в двете дружества и живеещи предимно в Стара Загора и околността.

Според тях социалният ефект щял да бъде катастрофален, защото намаляването на добива от Мини Марица-изток щял да рефлектира и на сложни връзки с мрежа от контрагенти, включващи доставчици на суровини и материали, строителни и ремонтни фирми, доставчици на инженерни услуги и те също ще прекратят дейност. По социални проучвания това били още 37 000 работни места в Старозагорско. Общо за периода от 2023 - 2038 г. област Стара Загора ще загуби над 51 000 работни места, изчисляват общинарите, като непряко засегнатите членове на семействата ще са повече от 146 000 души, което е над 45 на сто от населението в област Стара Загора.

В декларацията се прогнозира във връзка с това, че липсата на възможност за алтернативна заетост щяла да доведе до миграция, обезлюдяване и повишаване нивата на битовата престъпност. От своя страна това щяло доведе до закриване на още десетки бизнеси.

Според общинските съветници със затварянето на комплекс Марица изток, ще бъде изключен основният двигател на икономическия и социален живот в община Стара Загора и България щяла да изпадне в изключителна зависимост от външни доставчици на гориво и ел.енергия при наличие на собствени такива за още поне 50 години, очевидно пледирайки държавната въглищна централа и държавните мини да продължат дейността си още половин век.

Привежда се като аргумент също така, че комплексът Марица изток бил основният гарант за сигурността на електроенергийната система, защото работел с местно произведени въглища.

Старозагорските общинари неизвестно защо не отчитат обстоятелството, че област Стара Загора може да се възползва от 936 млн. евро от Фонда за справедлив преход на ЕС за трансформиране на икономиката на региона, която трансформация ще е необходима, защото България е поела ангажимент както чрез решение на Народното събрание от 12 януари 2023 г., така и чрез Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), до 2038 г. да изостави въглищната енергетика.

Източник: dnevnik.bg

Още новини