Начало Новини Актуално Община Стара Загора възстанови Паметника кръст на донските казаци

Община Стара Загора възстанови Паметника кръст на донските казаци

Актуално

Община Стара Загора възстанови Паметник кръст донски казациНа 2 юли в 12:00 часа ще бъде тържествено открит възстановеният от Община Стара Загора Паметник кръст на донските казаците в гр. Шипка. Поради увеличаването на площта на индустриалната зона в Стара Загора се наложи преместването на Паметника кръст от старите гробища.

Със съдействието на Руския благотворителен фонд Наследие и с благословията на Старозагорския митрополит Галактион, възстановеният паметник е пренесен в гр. Шипка до храма Рождество Христово. Там почива прахът на руските войни, загинали при отбраната на връх Шипка през 1877 г. и бойци от Бялата армия.

На откриването ще присъства официална делегация от Русия. На същия ден в Драматичния театър от 19:00 часа ще се състои концерт на хора при храм Богоявление Господне - Богоявленски манастир, Москва, под диригентството на свeщеник Андрей Нефедов и Московския фолклорен ансамбъл Живая Русь.

Община Стара Загора осигурява автобус за желаещите да се включат в програмата за откриване на паметника. Той ще тръгва на 1, 2 и 3 юли в 9:00 часа от Драматичен театър Гео Милев.

ПРОГРАМА
1 юли
10:00 часа – Паметник на Свободата на връх Шипка – Заупокойна литургия за загиналите за Освобождението на България руски войни

2 юли
10:00 часа – Храм-паметник в град Шипка - литургия
11:30 часа – Тържествено откриване на възстановения Паметник кръст
13:30-14:30 часа – Пресконференция в конферентната зала на хотел Армира
19:00 часа в ДТ Гео Милев - Стара Загора ще бъде изнесен концерт от руски творчески колективи – вход с покани

3 юли
10:00 часа – Литургия и поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора
11:30 часа – Поднасяне на венци и цветя на паметника на генерал Скобелев в Казанлък

Още новини