Начало Новини Актуално Община Стара Загора ще закупи софтуер за следене на градския транспорт по интернет и GSM

Община Стара Загора ще закупи софтуер за следене на градския транспорт по интернет и GSM

Актуално

Най-много след три месеца старозагорци ще имат възможност да се информират по Интернет или по мобилните си телефони кога ще пристигне автобусът или тролейбусът на определена спирка. Това съобщи за "Старозагорски новини" зам.-кметът Белчо Белчев. Той допълни, че преди седмица е проведена среща със специализирана фирма, която е готова да достави и софтуера, и GPS-устройствата за колите.

Софтуерът щял да бъде закупен от Общината и най-вероятно Стара Загора ще бъде първият град, предлагащ подобна услуга. Цената му варирала между 15 000 и 18 000 лева и според Белчев била изключително изгодна. Фирмата предлагала GPS-устройствата на превозвачите по 160 евро и поемала ангажимента за монтажа и поддръжката им. Освен това проследяващите устройства щели да бъдат на изплащане.
Белчев уточни, че целта е на първо време на две-три места в централната градска част да има монтирани табла, чрез които старозагорци ще могат да проследяват маршрутите на автобусите и тролейбусите. На по-късен етап се предвиждало подобни екрани да има и на други спирки в града. Изпробването на системата щяло да започне след месец, като зададените параметри щели да се коригират, съобразно трафика, най-вече в пиковите моменти. Технологичното време, през което софтуерът и GPS-устройствата щели да заработят в пълен синхрон, било около два месеца. Освен удобство за гражданите, новата система ще показва и отклоненията от разписанията, както и неизпълнените от превозвачите курсове.

Още новини