Начало Новини Актуално Община Стара Загора ще кандидатства за закупуване на електрически автобуси

Община Стара Загора ще кандидатства за закупуване на електрически автобуси

Актуално
Живко Тодоров

Община Стара Загора ще направи собствена фирма за автобусни превози и ще кандидатства през 2014 г. за безвъзмездно финансиране за закупуване на електрически автобуси. Така ще се подобри обслужването на гражданите и атмосферния въздух, съобщи кметът Живко Тодоров по време на традиционната предколедна среща с журналисти.

Община Стара Загора е в добро финансово състояние и приключва годината с преходен остатък в размер на 6 млн. лева.

След провеждане на обществени поръчки са реализирани значителни икономии. По време на мандата на проф. Светлин Танчев общината е плащала на месец по 55 000 лева за поддръжка на уличното осветление. В момента дейността се изпълнява от същата фирма, но след проведената процедура по ЗОП, общината плаща с над 20 000 лева по-малко на месец.

Сред приоритетите в работата на администрацията през 2013 г. ще бъде подобряването на тротоарите и пътната инфраструктура. Част от преходния остатък ще отиде за тази цел.

Кметът съобщи още, че има интерес от няколко български фирми към изграждане на рециклираща инсталация в Стара Загора и тя може да стане факт през лятото на следващата година. Това ще доведе до редуциране на битовите отпадъци и е възможно такса смет да бъде намалена.
Община Стара Загора има готов проект за изграждане на детска градина на мястото на бившата Вечерна гимназия и ще кандидатства за държавно финансиране.

Живко Тодоров заяви още, че се търси възможност през следващата година градът да бъде домакин на Международен филмов фестивал.

Още новини