Начало Новини Актуално Община Стара Загора ще кандидатства по Норвежката програма за сътрудничество

Община Стара Загора ще кандидатства по Норвежката програма за сътрудничество

Актуално

Тове Скарстейн и Живко Тодоров

Община Стара Загора има пълната готовност да кандидатства с проекти по Норвежката програма за сътрудничество, чийто нов период стартира в началото на 2013 г. Това стана ясно днес, по време на разговорите между посланика на Кралство Норвегия у нас Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кмета Иванка Сотирова и директора на дирекция Устойчиво развитие и евроинтеграция Георги Симеонов.

Н. Пр. Тове Скарстейн бе в Стара Загора по покана на ръководството на община Стара Загора. Основната цел на посещението й бе разясняване на механизмите и възможностите, чрез които община Стара Загора да подготви успешни проекти през следващите месеци, съобщиха от пресцентъра.

127 млн. евро са предвидени за България през новия програмен период на Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП), като средствата трябва да бъдат усвоени до 2016 г. С тези два финансови инструмента досега в България са реализирани проекти за 41,5 млн. евро в периода 2007 – 2009 г. През септември тази година ще бъде направена презентация на програмите, по които може да се кандидатства. Проектите ще бъдат разделени в различни секторни групи, които са с отделни бюджети, като например образование, култура, енергийна ефективност, зелена енергия, здравеопазване и др. При финансирането на проектите се следват изцяло европейските правила за прозрачност и изпълнение, подчерта Тове Скарстейн. Разликата между нашите фондове и оперативните програми на ЕС е в това, че те са много по-гъвкави и към момента имат близо 86% усвояемост.

По време на срещата бе обявена готовността на Община Стара Загора за изготвяне на проект за неолитните жилища, който е с образователна насоченост и цели развитието на туризма в региона. Част от него ще бъде и дигитализацията им.

Обсъдена бе възможността да се кандидатства и с проект за общинския басейн в Стара Загора, в направлението енергийна ефективност и зелена енергия.

Посещението ми в Стара Загора е част от прощалната ми обиколка в България, тъй като моят мандат тук изтича, каза Тове Скарстейн. През последните 5 г. и половина аз опознах вашата прекрасна страна, имах възможността няколко пъти да бъда и в Стара Загора. Имате уникални културно-исторически паметници, които трябва да покажете на света. Сред тях безспорен фаворит са неолитните жилища.

Посланикът на Кралство Норвегия у нас подари на кмета Живко Тодоров сувенир - стъклена полярна мечка, която е символ на борбата с климатичните промени, с пожелание да се грижи за околната среда и развитието на региона.

От своя страна градоначалникът й подари копия на фигурки открити в неолитните жилища, с пожелание да се връща в града на липите винаги когато има възможност.

Още новини