Начало Новини Актуално Община Стара Загора - с крути мерки срещу принудителната лятна ваканция в ЦДГ

Община Стара Загора - с крути мерки срещу принудителната лятна ваканция в ЦДГ

Актуално

Детските градини няма повече да принуждават децата да излизат в дългосрочна лятна ваканция - заяви вчера зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова на работна среща с директорите на детските заведения. - Не приемам аргументите, че няма друго време учителите да ползват годишните си отпуски.

Винаги могат да се намерят много гъвкави решения през цялата година, а не само през трите летни месеци. Практиката да се ползват баби, каки, лели и пр. да гледат децата през лятото, за да могат учителките в детските градини да си ползват отпуските, ще се ликвидира веднъж завинаги. Всички те знаят чудесно, че детското заведение работи целогодишно, без прекъсване. Това е право на родителите и задължение на детските заведения, пише вестник Старозагорски новини.

Друга наложена практика е дечицата да се връщат на родителите от 17.30 до 18 часа. Защо, след като работното време на вторите смени на госпожите е до 19 часа?!

Г-жа Сотирова обеща да прекъсне и друга порочна практика. Сега яслите не освобождават места поради неприемане на 3-годишните в детските градини. В детските градини започва приемът наесен, което нито е здравословно, нито благотворно децата да бъдат интегрирани по-бързо, нито законосъобразно, но такъв е подходът от години - летният период да бъде максимално облекчен.

Родителите на абсолвентите, т.е. 6-годишните деца, които завършват предучилищното си възпитание в края на месец май, могат да бъдат спокойни, че ако няма кой да се грижи за бъдещите първолаци през лятото, ще се направи необходимото всички нуждаещи се да останат в градините, обещаха от Общината.

На съвещанието директорките реагираха остро, след като се коментира въпросът за задължението на родителите да осигуряват на детето си всяка седмица по две рула тоалетна хартия, кутия със сухи кърпички за бърсане на ръце, сапуни, а някъде и препарати за хигиенизиране. Това е абсолютно недопустимо! Има за тези санитарни материали достатъчно средства по делегираните бюджети, след като за миналата календарна година в отдел Образование е отчетен преходен остатък от 2 (два) милиона лева.

След като една детска градина има претенции от бюджетния остатък да закупи 7 лаптопа, значи има възможност да осигури за децата тоалетна хартия, категорична е г-жа Сотирова.

По прогнозната справка 1236 са новоприетите деца в детските градини на Старозагорска община. На 4, 5, 6 и повече места са записани общо 981 забавачета. 255 малчугани са останали извън списъците на желаните детски градини, но има 275 свободни места, с възможност за разкриване на нови 10 групи.

До 30 април родителите на приетите деца писмено трябва да уведомят, че детето им ще расте именно в конкретното детско заведение.

На съвещанието се внесе яснота и по прилагането от 1 април 2012 г. на новия размер на таксите и всички подробности, свързани с това.

Още новини