Начало Новини Актуално Община Стара Загора привлече 152 млн. лева за проекти с европейско финансиране

Община Стара Загора привлече 152 млн. лева за проекти с европейско финансиране

Актуално

Кметът на Стара Загора отчете първата година от своя мандат

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров се срещна с представители на бизнеса, държавните институции, младежки и неправителствени организации, културната и спортната общественост, медиите и др. по повод една година от началото на мандата. На срещата присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, народни представители от старозагорски избирателен район, общински съветници, председателят на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов, областният управител Недялко Недялков, кметовете на общини от Старозагорска област и др.

За година постигнахме основната цел, която си бяхме поставили – ускоряване на работата по европейски проекти и привличането на повече средства от европейските програми, подчерта кметът Живко Тодоров. За една година проектите, които са спечелени от Община Стара Загора, са за над 152 млн. лева и предстои сериозна работа по изпълнението им. Кандидатствахме навсякъде където беше възможно, за да осигурим свеж финансов ресурс за инвестиции.

Живко Тодоров представи всеки един от проектите и отбеляза, че най-болезненият въпрос за администрацията през изминалите месеци е завършването на наследения проект за кв. Железник. С изпълнителя имахме много проблеми, но успяхме да свършим започнатото, коментира кметът. Санкцията, която наложихме на фирмата, е прецедент и е в размер на 2,7 млн. лева, съобщи още кметът.             

Сред новините, съобщени по време на дискусията, бяха спечеленият през миналата седмица проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност на обща стойност 2158 396 лева в ЦДГ №4 Бреза, ОУ Паисий Хилендарски и ОУ Георги Райчев, както и първият одобрен проект на стойност близо 3 млн. лева по инициативата JESSICA за централния пазар в Стара Загора и неговото основно преобразяване. 

Инфраструктурата – изграждане на кръгови кръстовища, асфалтиране на улици, осигуряване на повече зелени площи и паркове, както и ремонт на занемарени от години сгради на училища, детски градини и ясли, са сред приоритетите на сегашната администрация за следващите месеци. До средата на декември трябва да бъдат монтирани три нови светофара на места с висок трафик, както и изградени кръгови кръстовища до екарисажа, до Билла 1 и разклона за Раднево. През 2013 г. на мястото на старата община, зад Универсалния магазин, ще бъде оформено ново зелено пространство, като целта е осигуряване на повече места за отдих и разтоварване на трафика от централната част на града.  

На следващата общинска сесия ще бъде внесено предложение за придобиване на част от терена на бившите артилерийски казарми, съобщи Живко Тодоров. Предвижда се да бъде продължена ул. Христо Ботев, да се изгради парк, работи се и върху идейния проект за изграждане на многофункционална спортна зала. 

През 2013 г. основно ремонтирани и асфалтирани ще бъдат бул. Цар Симеон Велики, ул. Христо Ботев и ул. Ген. Столетов – от болницата до бул. Крайречен.

Един от най-тежките казуси през годината бе с предишния превозвач, обслужващ линиите от градския и междуселищния транспорт в общината, подчерта Живко Тодоров. Разтрогнахме договора, сега имаме временен превозвач и сме в подготовка на процедура за концесия. Работим и върху идеята общината да придобие част от дружеството, за да не изпадаме в тежки казуси като през 2012 г., когато Стара Загора можеше да остане без транспорт. През годината запазихме и увеличихме социалните придобивки в градския транспорт - учениците се возят с 50% намаление, а пенсионерите със 70%. Предстои въвеждане на видеонаблюдение в града съвместно с органите на реда.

Бяхме изключително консервативни относно формирането на бюджета за 2012 г. и ще завършим годината с положителен баланс, а не с дефицит, коментира градоначалникът. Завишихме контрола по събираемостта на приходите, без да повишаваме данъците. Събраните приходи към 31.10.2012 г. са 19,5 млн. лева при 17,2 млн. лева за същия период на миналата година. Най-голям ръст на приходите се наблюдава при данъка върху моторните превозни средства – 5, 1 млн. лева при 3,7 млн. лева за 2011 г.

Стара Загора се отличава с добрия бизнес и бързите му темпове на развитие, подчерта Живко Тодоров. Създадохме отдел отговарящ за обществените поръчки, направихме изключително прозрачни процедури, а статистиката показва, че около 90% от фирмите изпълнителки са от старозагорски регион, което е показателно за работата и потенциала на местния бизнес. 

По време на форума своите поздравления към работата на кмета Живко Тодоров и неговия екип отправиха областният управител Недялко Недялков, председателят на Общинския съвет Емил Христов, кметът на Казанлък Галина Стоянова и др. Екипът на Живко Тодоров действа по съвсем друг от познатия ни начин – с новаторски дух, младежки ентусиазъм, с огромната подкрепа на държавата и всички институции, посочи Недялко Недялков. Ежедневното му присъствие сред хората, фирмите, обществеността говори за много добър диалог.

Първата година на управление е много по-успешна отколкото очаквах, каза Емил Христов. Имаме много добра комуникация между кмета, зам.-кметовете и Общинския съвет, нещо което в много градове е мечта. Вървим по добър път, за по-доброто бъдеще на града. Кметът Живко Тодоров вдигна летвата много висок и желая на него и неговия екип успех през следващите години, каза още г-н Христов.

 

Живко Тодоров

Живко Тодоров отчет

 

Още новини