Начало Новини Актуално Община Стара Загора приключи 2012 г. с близо 10 млн. лева остатък

Община Стара Загора приключи 2012 г. с близо 10 млн. лева остатък

Актуално

Община Стара Загора остатък 10 млн. леваОбщина Стара Загора приключи успешно 2012 г. с преходен остатък от близа 10 млн. лева. От данъци са събрани 1,423 млн. лева повече спрямо 2011 г., което показва, че гражданите са повишили ангажираността си към общината, заяви председателят на Общинския съвет Емил Христов. През настоящата година няма пувеличаване на местните данъци и такси и ще се акцентира на повишаване на тяхната събираемост.

Община Стара Загора е с най-оптимизираната администрация в страната. В нея работят 332 души. Съкращения няма да има, а само вътрешно преструктуриране. Ще бъде назначен един човек заради преминаването на село Яворово към община Стара Загора.

На предстоящото заседание на Общинския съвет ще бъде избрана комисия, за избор на управител на Автобусни превози. Целта на конкурса е да осигури по-голяма конкурентна среда на участниците в него.

Ще бъде направен и финансов анализ на Диспансера по туберколозни заболявания, която има големи задължения към общината заради неколкократно орязани клинични пътеки и увеличена дейност. Вариант за стабилизирането на медицинската структура е да бъде прехвърлена към УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович със запазване на персонала и медицинските дейности. Диспансерът е на Община Стара Загора, но в него се лекуват пациенти от други общини и региони и е несправедливо спрямо старозагорските данъкоплатци с техните здравни вноски да се покрива лечението на хора извън общината, обясни Емил Христов.

Той заяви, че на председателски съвет не е било допуснато в дневния ред предложението на общинските съветници Николай Диков и Тихомир Томов да отпадне ограничението за брой пътувания на пенсионерите, ползващи междуселищен транспорт, както и възрастовата граница за преференцията да стане от 70 на 65 години. Аз лично съм изненадан от решението на председателския съвет, защото предложението получи одобрението на всички комисии. Мотивът за отказ е, че няма финансова обосновка колко ще струва това, но в понеделник тя ще бъде представена. Освен това има ресурс да се обезпечи предложението и той е 50 000 лева на месец, без да се ощетява бюджета, каза още Емил Христов.

По казуса Бедечка той заяви, че работната група, която трябва да изготви оценка колко би струвало на Общината евентуално обезпечаване на собственици на земи в парка, е поискала удължаване на срока до края на април. Очаквам от тях конкретно предложение, защото не може непрекъснато да се променят решенията на Общинския съвет. Това влияе лошо на имиджа на Общината и създаван несигурност както на инвеститорите, така и на гражданите.

Венета Асенова

Още новини