Начало Новини Актуално Община Стара Загора представи приоритетите си в строителството

Община Стара Загора представи приоритетите си в строителството

Актуално
строителство

Новозагорска фирма пише правилата за провеждането на конкурса за избор на фирма-изпълнител на големия проект за обновяване на кв. Железник в Стара Загора. Това е най-крупният обект, който предстои да се реализира през следващата година. Общата сума по него е 8,6 млн. лв.

Свидетели сме на толкова обжалвания за далеч по-малки суми, затова решихме да възложим правилата за конкурса на външната фирма "Загоре" ЕООД", съобщи зам.-кметът по строителството проф. Димитър Динев. По думите му, това бил екип от млади и амбициозни хора, и далеч немаловажно било, че не са от Стара Загора. Срещу 14 хил. лв. те трябва да предоставят готовия документ до средата на ноември.
"Естествено, че техните правила ще бъдат консултирани и с Камарата на строителите. Целта ни е да избегнем всякаква възможност за стопиране на процедурата", допълни проф. Динев.
Той съобщи още, че за обновяването на малкия и големия квартал Железник вече има одобрен график за процедурите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Обектът е разделен на 3 лота, за които ще бъдат провеждани конкурси за избор на изпълнители - на улиците и тротоарите, на междублоковите пространства, площадки и паркинги, и на осветлението.

Няколко значими обекта, превърнали се в строителни саги за Стара Загора, са приключени през тази година, отбеляза зам.-кметът в чест на днешния Димитровден. Той открои ремонтите на новото кръгово и връзката с бул. "Славянски", големия проект за ремонт на училища и детски градини, и новата Детска ясла №1, в която се превърна бившият дом "Надежда".
"Пред финализиране е довършването на ЦДГ №8, където до седмица трябва да започне нанасянето на оборудването. До края на седмицата трябва да е готов изцяло и 4-тия етаж на Дома на инвалида, където строителите стриктно спазват съкратения график за завършване на обекта до 5 декември", отчете още проф. Динев. Според него, единствено забавяне имало по канализацията на кв. "Кольо Ганчев", заради голямото количество на подпочвените води, затруднили работата на "Пи Ес Ай". До броени дни на вниманието на старозагорската общественост ще бъде изложен и проектът за актуализиране на Общия устройствен план на града.
Обновената сграда на Държавна опера - Стара Загора пък ще се бори в раздел културни институции в тазгодишното издание на престижния конкурс "Сграда на годината", допълни проф. Динев.

Информация: вестник Новината

Още новини