Начало Новини Актуално Община Стара Загора предлага апетитни имоти на собствениците в парк Бедечка

Община Стара Загора предлага апетитни имоти на собствениците в парк Бедечка

Актуално

имоти собственици парк БедечкаНеобходими са разумни разговори и искания за решаване на казуса с парк Бедечка. Ние защитаваме интереса на града и в случая той е на това място да има парк. Теренът не може да бъде даден на концесия, нито да го купи и да се разпорежда с него, защото ще бъде публична общинска собственост и когато по Общия устройствен план е отреден за парк, никой няма право да го ползва по друг начин.

Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него собствениците на земи в парка се възползват по определен начин да манипулират общественото мнение. Хората ще разберат, че внесеното предложение за територията на север от Августа Траяна е най-разумното и трябва да се преговаря по какъв начин Общината може да обезщети собствениците и да придобие териториите в парка, категоричен е кметът. Ако предложението на градоначалника бъде гласувано, още на следващия ден ръководството на общината е готово да предложи апетитни имоти срещу земите в парк Бедечка.

Това е разумният подход, иначе оставам с впечатление, че целта на някои от собствениците на земи е да спечели, а не реално да си върне земята. Чух, че за тези земи искали шокиращо високи суми и се питам по какви цени са определени, каза още Живко Тодоров. Той определи още, че поведението на собствениците на земи в парк Бедечка е цинично.

Привържениците за запазване на парк Бедечка имат разрешение от Общината за протестно шествие на 30 януари от 18,00 до 20,00 часа, от бул. Св. Патриарх Евтимий, по бул. Цар Симеон Велики до централния площад.

По същото време протестна изява са искали и собствениците на земи в парка, но заради подаването на искането извън определения срок, това не е разрешено. Все още не е известно кога те ще изразят своето недоволство.

Собствениците на парцели в парк Бедечка са 83-ма и общата площ на имотите им е 200 декара. Те са категорични, че искат да им се разреши да строят в имотите си и намират предложението на кмета за промени в Общия устройствен план на Стара Загора за ненавременно и популистко. Този Общ устройствен план е вече одобрен от настоящия Общински съвет на Стара Загора през 2012 г.

Собствениците настояват Общинският съвет на Стара Загора да защити техните интереси и да отхвърли предложението на кмета за промени Общия устройствен план на Стара Загора.

илко груев

Прессъобщение на Община Стара Загора

 

Кметът Живко Тодоров ще внесе предложение за запазване на парк Бедечка

 

На предстоящата на 31 януари сесия на Общински съвет Стара Загора кметът Живко Тодоров ще внесе предложение за Разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план на град Стара Загора, в частта му за парк Бедечка, при граници - юг ул. Августа Траяна, на север алеята към предприятие Труд, запад ул. Иван Вазов и на изток ул. Хан Тервел.

Като мотиви в предложението си кметът изтъква влошената екологична обстановка в града в последните години и нуждата от паркове и градини като естествен филтър за прочистването на въздуха. Съвременното строителство унищожава традиционните старозагорски дворове, чуждоземната растителност в тях постепенно изчезва, създадените преди години озеленени площи в много обществени и производствени сгради са изоставени и не се поддържат пише в предложението.

Като много тревожен определя кметът факта, че в изградените и много посещавани големи паркове като парк Бедечка”, са налице реституирани частни имоти. С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за рекреация, беше предвидено цялостно застрояване от ул. Христина Морфова на север до алеята към предприятие Труд - за обществено и делово обслужване до улица Августа Траяна , а на север от нея за смесено обществено и делово обслужване и жилищно строителство. Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото Загорка и вероятно ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка ще изчезнат, е записано в мотивите на кмета за запазване на парка.
Там се изтъква, че при бъдещо застрояване на парка ще бъдат отсечени множество едроразмерни декоративни дървета от ценни дървесни видове – иглолистни и широколистни видове, ще се наруши екологичното равновесие в природния комплекс, което ще наруши екологичната обстановка на града. Не на последно място се изтъква, че при това застрояване ще бъде унищожен един изграден парк с история, посещаван и обичан от жителите на града.

Предложената актуализация на Общия устройствен план е за запазване на парк Бедечка с граници от юг - ул. Августа Траяна, север - алеята към предприятие Труд, запад - ул. Иван Вазов, изток - ул. Хан Тервел и пътя за с. Люляк.

 

 

Още новини