Начало Новини Актуално Община Стара Загора получи сертификатите FDi Intelligence

Община Стара Загора получи сертификатите FDi Intelligence

Актуално

Изпълнителния директор на АРИР-Стара Загора Румяна Грозева връчи на кмета на Община Стара Загора сертификатите от FDi Intelligence за вторите места на Стара Загора в две от категориите на конкурса Градове и региони на бъдещето 2010-11. Градът бе отличен от новата главна дирекция на Financial Times Ltd в категориите Първите 5 FDi града за привличане на преки чужди инвестиции в Източна Европа и  Първите 5 FDi микро-градове (население под 250 000 жители) за привличане на преки чужди инвестиции в Европа.

В надпреварата Стара Загора е изпреварена само от Бордо и Бърно, а след нея са Острава, Мишколц и Дебрецен в първата и Корк, Мишколц и Лимерик в категорията микро-градове, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.
Проучването на потенциала и характеристиките е отнело повече от половин година. Обхванати са 223 града и 142 региона на Европа. Информацията е разглеждана по следните 6 критерия: икономически потенциал; човешки ресурси; ефективност на разходите; качество на живот; инфраструктура и добри условия за правене на бизнес. 7-ят критерий, добавен от екипа на FDi, е стратегия за привличане на преки чужди инвестиции. Оценката е извършена от независими експерти, привлечени от изданието.
Класацията е изключително престижна и класирането на Стара Загора в две от водещите категории е огромен успех, каза г-жа Грозева, която присъства на връчването на дипломите в Кан. Конкурсът е част от едно по-голямо европейско и световно събитие, което се организира от Financial Times Ltd и на церемонията бе представена прогнозата за развитието на икономика в близко бъдеще. Стара Загора е отличена заради работата на Община Стара Загора, посочените конкретни мерки и действия в плана за развитие и привличане на преки чужди инвестиции, които напълно отговарят на новите изисквания и ситуацията в световната икономика. Наградата се дава за 2010/11 година, а е изследван периодът 2008-09 г. Географското положение и новата индустриална зона също оказаха решаваща роля в класирането, добави г-жа Грозева.
Проф. Танчев благодари на цялата старозагорска общественост и на хората, които имат отношение към престижното класиране. Това са всички старозагорци, защото всички ние обичаме нашия град и правим всичко възможно да го направим още по-добър за живеене. Благодаря на АРИР, ТПП-Стара Загора и всички НПО, с които поддържаме много добри отношения и ползотворна съвместна работа. Нека си пожелаем нови успехи, защото нашия град е с много голям потенциал и има огромни възможности за развитие. Ще продължаваме да работим в тази насока и се надявам след две години да бъдем на първо място, каза градоначалника след получаване на сертификатите.

Още новини