Начало Новини Актуално Община Стара Загора подслони три нуждаещи се жени

Община Стара Загора подслони три нуждаещи се жени

Актуално

Зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов връчи ключовете за самостоятелни стаи в общинско жилище на три крайнонуждаещи се социалнослаби жени. Жилището се намира в квартал Железник, на ул. Загорка 13, и е от резервния фонд, с който разполага кметът. Жените не са включени в списъците за настаняване, тъй като не са си подали документите до края на изтеклата година, според Наредбата.

За първи път Общината направи ремонт на общото жилище, каквато практика досега не е съществувала. Подменена е подовата настилка, сменени са всички тапети, боядисано е навсякъде, обновени са банята и тоалетната, т.е. жените се настаняват в абсолютно готово жилище. То има четири стаи от 12 до 18 кв.м, баня с тоалетна, самостоятелна тоалетна, мокро помещение и общ кухненски бокс. В бокса са поставени шкафчета с удобна мивка. Стаите са празни и всяка от наемателките ще се обзаведе с каквото има.

И трите жени са с тежки проблеми - каза на вълнуващата церемония г-н Николов. - Марианка е с три байпаса и й предстои четвърта операция. Тя не може да открие съпруга си, за да се разведе с него. Оставена е от много години сама да се справя в живота. Мария Жекова е самотна майка с 8-годишно дете. Разбрахме, че е започнала работа, което много ни радва. Христина е свястно младо момиче. Израснала е в Дом Българка, има завършено средно образование, вече има и работа. Нейното бъдеще зависи от добрината на хората.
Общината, в лицето на кмета Живко Тодоров, влезе в положение на тези три жени. Съумяхме да сторим това, от което те имат неотложна нужда. Отклонихме от 100 000 лева, определени в Бюджета за делба на 40 големи апартамента, 8000 лева за основен ремонт на жилището.

Когато г-н Йордан Николов даде ключовете, жените се разплакаха от вълнение и радост и не им стигнаха думите, за да изкажат цялата си благодарност и признателност.

Те ще бъдат в общинското жилище една година. Наемите са в зависимост от конкретната площ на всяка от стаите - от 20 до 25 лева месечно. Разходите за ток и вода се поемат от наемателите.

Христина е израснала в Дом за девойки Българка. Завършила е с отличен успех (5.80) Професионална гимназия по облекло и хранене Райна Княгиня, специалност шеф и кройка. Започва работа във фирма Захара, която фалира, след това - във фирма за кашони, но заплатата й е 80 лева месечно и не може да заплаща свободен наем. Сега с гордост е лице на Нелсен Чистота, като й е поверена машина за почистване на улиците. Мечтите на Христина са да си оправи жилището и да си отвори фирмичка за шеф. Младата жена, която скоро ще навърши 30 години, пише стихове, свири на синтезатор и т.н. Тя много ще се радва, ако някой й подари телевизор за новия й дом. Марианка пък се нуждае от кухненско диванче.

На този етап, от включените в списъка за настаняване за 2012 г., вече има около 40 семейства настанени - уточни за медията ни г-жа Радка Трендева, директор на Дирекция Общинска собственост. - В момента е приет проектът за делба на по-големите общински жилища. Предстои да се изпълнят строително-монтажните работи и поне 60-70 човека от всичко 85 по списъка да се настанят до края на годината в тях. Това е много сериозно постижение на общинската администрация.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини