Начало Новини Актуално Община Стара Загора подписа меморандум за партньорство с Асоциацията на производителите на декоративни растения в Българ

Община Стара Загора подписа меморандум за партньорство с Асоциацията на производителите на декоративни растения в България

Актуално

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства организаторите и участниците в кръгла маса на тема Зеленината в градовете - здраве, щастие, красота. Тя се реализира по инициатива на Асоциация на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ).

Добре сте дошли в Стара Загора. Поддържането на зелената система в нашия град е приоритет. Отворени сме към сътрудничество и залагаме на експертиза от различни специалисти. Целим да имаме прозрачен процес за вземане на решения по опазване и поддържане на зелената ни система. Каузата ни е да запазим зеления имидж на Стара Загора, каза кметът Живко Тодоров.

За мен е удоволствие и чест, че сме заедно тук и отваряме тази дискусия. Вашият град е за пример, защото се вижда надграждане, развитие и грижа, когато говорим за зелени площи. Вярвам, че и занапред това ще продължи. Тук е реализиран и проектът, който победи в конкурса Зелени градове за устойчива Европа за 2022 г. - Станционната градина, дело на ланд. арх. Корнелия Маторова, а преди две години друг ваш парк също бе с номинация в същата инициатива - това говори красноречиво, сподели с участниците в кръглата маса председателят на АПДРБ арх. Татяна Бояджиева.

В началото на събитието, което събра представители на Община Стара Загора, заедно с браншови организации, граждани и ученици от ПГСАГ Любор Байер, бе подписан меморандум за сътрудничество между местната администрация и Асоциацията. Страните се ангажират да работят в посока градовете да бъдат по-зелени и по-здравословни места за живеене и да насърчават здравето и благосъстоянието на гражданите. Приоритетите включват прилагане на Стандарта за качество в производството и търговията на декоративни растения в България, одобрен от МЗХ и European Nurserystock Association, информационни кампании, както и инициативи за засаждане и залесяване, увеличаване на зелените площи и други.

По време на събитието бяха представени детайли по проекта на ланд. арх. Маторова, който преобрази изцяло емблематичната Станционна градина, както и работата на АПДРБ в посока качествено озеленяване на градовете. Специалистите дадоха различни предложения за оптимизиране и подобряване на градската зелена среда.

Още новини