Начало Новини Актуално Община Стара Загора подкрепя образователни инициативи на Лайънс клуб Стара Загора Августа

Община Стара Загора подкрепя образователни инициативи на Лайънс клуб Стара Загора Августа

Актуално

Лайънс клуб Стара Загора Августа и фондация Сърце до сърце за България, съвместно с Община Стара Загора, се обединяват отново в проекта за осъществяване на здравнообразователна програма Бързи герои 112. Кампанията е насочена специално към деца от 6 до 9 години и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Според Световната организация по инсулт, един от всеки 4-ма възрастни ще бъде засегнат през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството.

В рамките на програмата до момента в България са взели участие 230 училища и детски градини, а 700 учители са станали нейни посланици, за да бъдат обучени 4300 деца. Това означава, че животоспасяващите знания за борба с инсулта са достигнали до над 25 000 души в страната ни. В Стара Загора пилотно са били част Детска градина 66 Детски Рай и НУ Димитър Благоев.

Бързи герои 112 е подкрепена от Световната организация по инсулт, Българското дружество по неврология, Българско дружество по инсулт, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Тя е част от инициативата Училища за здраве в Европа на Световната Здравна Организация и ЮНЕСКО.

На съвместна среща, Надежда Чакърова, зам.-кмет на Община Стара Загора, заедно с Анастасия Гидикова, регионален председател за Южна България Лайънс Дистрикт 130 България, Ваня Янкова, член и паст президент на Лайънс клуб Стара Загора Августа, Димитър Янков, член и паст президент на Лайънс клуб Стара Загора Августа, бе обсъдена още една полезна инициатива за децата в града. Проектът Лайънс и Лео градини с билки, зеленчуци и плодове, която ще учи малчуганите как да оформят лехи, да садят в оранжерии полезната храна, която консумират. Децата активно ще участват със занимания по проекта и труд, като тези дейности имат за цел да развият в тях практически умения, във вид на терапия, която да ги стимулира и вдъхновява за нови знания и полезни занимания в отглеждането на растения. Ще бъдат поставени и компостери, с цел да се развият навици за чиста и екологична околна среда.

Още новини