Начало Новини Актуално Община Стара Загора откри индустриална зона Еленино

Община Стара Загора откри индустриална зона Еленино

Актуално

Вчера тържествено беше отбелязано успешното завършване на инфраструктурата на Индустриална зона Еленино на Община Стара Загора. Обектът на стойност около 1.5 млн. лв. включва проектиране и изграждането на две пътни връзки към зоната, електроснабдителна система, водопроводна канализация, телефон и др. комуникации. Разположен е върху 206 дка. Проектът е изграден по програма ФАР.

Това е една от 13-те индустриални зони в страната, които се финансират по тази програма, и първа, която влиза в действие.
"Обектът е знаков за община Стара Загора - каза при откриването зам.-кметът по строителството проф. Димитър Динев. - Той показва нова ориентация и амбиции на общинската администрация да се развива индустриалното производство на града и общината. Той е стремеж да се намери място за инвеститори, които ще започнат да развиват производствена дейност."
Професор Динев поднесе благодарностите на административното ръководство на строителите в лицето на "Примастрой", към консултантите от Индустриална инфраструктура с водещ партньор "Пътконсулт 2000" ЕООД, към хората от Общината, които със своята активност допринесоха по-бързо и лесно да се реализира обектът с отговорник инж. Милена Димитрова, пише вестник Старозагорски новини.
"Понякога ни задават въпроса кой от проектите, които сме започнали през нашия мандат, сме завършили. Това е именно такъв проект - каза Велизар Балабанов, зам.-кмет по стопанска политика и имоти. - Когато стартирахме, избрахме тази земя, комасирахме я, кандидатствахме по проект за финансиране. На първия етап бяхме 93-ма кандидати, от които одобрени бяха 17 и финансирани - 13. Това е първият от 13-те, който е приключен. Заслуга имат абсолютно всички хора, които изпълниха успешно своите задължения. Оттук нататък ние следва да привлечем инвеститорите, които да дойдат и да произвеждат. В тези 205 декара могат да се развият много и различни производства. Зоната е на удобно място. Направили сме всичко възможно, за да привлечем местния и чуждестранен бизнес." Г-н Балабанов обясни, че ще бъдат толерирани инвеститори, които ще развиват производства с висока добавена стойност, т.е. да произвеждат крайни изделия. Срещу съответните документи Общината ще преотстъпва право на строеж, а не продажба на земя. Това право ще бъде на възможно най-ниски цени. По инициатива на зам.-кмета започва сериозна рекламна кампания в чуждестранните посолства, чрез Търговско-промишлената палата и всички канали за привличане на инвеститори.
"Инвестиционната програма в рамките на мандата е доста амбициозна - каза градоначалникът проф. Светлин Танчев. - Пред финализиране са важни стратегически обекти - много трудоемката и скъпа канализация на кв. "Кольо Ганчев"; продължението на бул. "Славянски" и кръговото движение; откриването на новата детска ясла "Надежда"; преди няколко дни се откри официално напълно обновената ЦДГ 29 "Славейче" и т.н. Има още много такива големи и малки обекти в цялата община, в това число и селата, които изпълняваме в рамките на годишната програма и на мандата. Откриването на индустриалната зона е наистина от голямо значение, защото създава условия да предложим на старозагорския, националния и европейския бизнес най-добри условия за започване на производство. По този начин имаме възможността да се реши един от проблемите на града - създаване на производствени бизнес-паркове. Има и други подобни идеи. Това е само началото."
"Всяка връзка с наши или чужди фирми ще бъде насочена точно в тази нова индустриална зона - каза областният управител Йордан Николов. - Радвам се, че в Старозагорска област Община Стара Загора е водеща и реализира нови идеи, които са насочени към преодоляване на икономическата криза."
Областният управител и кметът заедно забиха нова табела "Индустриална зона Еленино" - Община Стара Загора.

Още новини