Начало Новини Актуално Община Стара Загора отбелязва Европейската нощ на музеите 2013

Община Стара Загора отбелязва Европейската нощ на музеите 2013

Актуално

Стара Загора нощ музеитеОбщина Стара Загора организира богата културна програма по повод Европейската нощ на музеите 2013 на 18 май. Проявите ще започнат в 11.00 часа с прожекция на филм-концерт, посветен на годишнината от рождението на Борис Христов в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески. От 18.00 часа на сцената на Летния театър започва рок концерт с участието на рок групи от Стара Загора.

Културното събитие стартира в Регионалния исторически музей – Стара Загора в 19,00 часа с откриване на Палеонтологична изложба в малката зала на 2-о експозиционно ниво. Половин час по-късно на Античната улица ще бъде открита изложба Монетите на скитските царе, съобщиха от пресцентъра на Общината. Посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на работа с грънчарско колело и да участват в реставрация в специалния интерактивен кът Реставрирай сам на 4-о експозиционно ниво, където е експонирана изложбата Инструментите – двигател на технологиите през хилядолетията. Интерактивни кътове за снимки ще има на 1-о и 3-о експозиционно ниво. Лапидариумът ще бъде сцена на Музейна киновечер на открито. Специалистите от музея ще проведат томбола с награди за набиране на средства за брандиране на РИМ – Стара Загора.

В старозагорската Нощ на музеите от 19,00 до 01,00 часа ще бъде отворен Хилендарският метох, където посетителите ще могат да видят изложбата Начало на новобългарското образование в Стара Загора и да участват в учебен час във възрожденско училище в ателие Нашето Аз, Буки, Веди.

Отворен за посещение ще бъде архитектурният комплекс Музей на религиите (19,00 – 01,00 часа), където са експонирани изложбата Стари мерки, теглилки и монети от българските земи и фотоизложбата Индия, храмове и поклонници.

В къща музей Гео Милев от 19.00 часа стихове на поета ще прозвучат на български, испански, руски, английски, френски и немски език в изпълнение на ученици от СОУ Васил Левски, СОУ Максим Горки, ГПЧЕ Ромен Ролан, ПМГ Гео Милев и НУМСИ Христина Морфова. В 21.00 часа там ще започне среща с поета Таньо Клисуров, а от 22.00 – 24.00 часа битовата част на музей Гео Милев ще бъде отворена за посетители.

В Градската художествена галерия от 10.00 часа сутринта посетителите ще могат да видят камерната изложба Любен Диманов - живопис и графика Прозорецът и експозицията. Възрожденски икони от 19 век. Програмата за Нощта на музеите започва в 19:00 часа с концерт на ученици от НУМСИ Христина Морфова Стара Загора. Включени са още: изпълнения на Пиеси за пиано на Александър Иванов от 20.00 часа, концерт на Мъжки октет Св. Йоан Дамаскин с диригент Стефка Минкова – 21.00 часа и мултимедия Майстори на шаржа - 22.00 часа.

Младежката театрална студия Сцена 99 ще представи спектакъла Шест лица търсят автор в Зала ІІ етаж на НЧ Родина-1860 от 19.00 часа.

Още новини