Начало Новини Актуално Община Стара Загора осигурява 18 000 лева за приемната грижа

Община Стара Загора осигурява 18 000 лева за приемната грижа

Актуално
Приемна грижа

Община Стара Загора ще подкрепи проект на сдружение Самаряни за укрепване на развитието на услугата приемна грижа с 18 000 лева. Средствата са предвидени в бюджета за тази година. Това съобщи днес по време на пресконференция кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Той благодари на УНИЦЕФ в лицето на посланика за България Таня Радочай, че също подкрепят проекта с 14 500 лева.

На делегирана издръжка на общината в Центъра по приемна грижа към сдружение Самаряни са 4 специалисти. Стара Загора е социална община, с най-много на брой социални домове и значителен брой институции за деца, които трябва да бъдат реформирани и преструктурирани, каза още кметът, като акцентира на проекта за социално включване, разработен от екипа на общинската администрация.

С подкрепата на Община Стара Загора сдружение Самаряни работи повече от 13 години с уязвими групи от деца и семейства. В резултат на работата на екипа по приемна грижа 35 деца вече живеят в семейства, които получават ежедневна подкрепа от специалистите, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Благодаря на кмета Живко Тодоров за чувствителността към проблемите на децата и поздравления за проекта за социално включване, заяви Таня Радочай. Бих предложила на базата на добрите резултати до момента, да започнем работа и в други сфери, за да може община Стара Загора да бъде призната като община – приятел на детето, добави тя, като предложи кметът да сподели добрия опит с колегите си от други общини.

От 2006 г. в община Стара Загора услугата Приемна грижа се предоставя от сдружение Самаряни по съвместен проект с фондация АРК. От 2007 г. е създаден и Областен център по приемна грижа. След приключването на финансирането от страна на фондация Арк в края на 2009 г., дейностите продължиха с изключителната финансова подкрепа от УНИЦЕФ – България. През 2012 г. дейностите по Приемна грижа за община Стара Загора ще се предоставят в действащия Център за обществена подкрепа, чието управление е възложено на сдружението с договор за предоставяне управлението на социални услуги.

За последните 10 г., в които се развива у нас услугата приемна грижа, приемните семейства вече са 900, с близо 800 приемни деца на възраст до 18 години. Нейната цел е да компенсира загубите, които една институция нанася върху децата, които се отглеждат в нея.

Още новини