Начало Новини Актуално Община Стара Загора обяви конкурс за идеен проект за оформление на терена зад Универсалния магазин

Община Стара Загора обяви конкурс за идеен проект за оформление на терена зад Универсалния магазин

Актуално

идеен проект оформление терен Универсален магазинОбщина Стара Загора обяви открит конкурс за идеен проект за оформление на пространството зад Универсалния магазин, където се намира и бившата сграда на общинската администрация. Повече от 15 години в града не е бил обявяван архитектурен конкурс за проектиране на оформление на терени в града, съобщи кметът Живко Тодоров.

Теренът обхваща централната градска част на Стара Загора, разположена южно от ул. Св. Княз Борис I и северно от бул. Цар Симеон Велики, която представлява пешеходна зона, източно от бул. Руски и западно от ул. Цар Иван Шишман. Той е естествена връзка между парк Пети октомври и централния градски пазар. Върху него е разположен Музеят на религиите, който следва да бъде естествено вписан в околното пространство. Старият съвет ще бъде съборен и площта ще бъде оформена като продължение на градската градина със зелени площи, цветни партери и висока декоративна растителност.

Проектът трябва да включва решения за дефиниране на пешеходния подход от градската градина към улица Пазарска, както и от ул. Св. Княз Борис I към бул. Цар Симеон Велики, обясни кметът. По думите му идейният проект трябва да включва изместването на надземен трафопост, намиране на подходящо решение за разполагането му в рамките на квартала, благоустрояване на пешеходното пространство и начини за оптималното му използване, включително разполагане на търговски обекти.

Обявена е обществена поръчка за изготвяне на идейния проект, като стойността на наградния фонд е 5 000 лева. Той ще бъде разпределен, както следва: за първа награда – 3 000 лева, за втора награда – 1 500 лева и поощрителна – 500 лева.

Резултатите от конкурса ще бъдат основание за провеждане на процедура на договаряне без обявление с наградения участник. От датата на публикуването на обявлението за конкурса за идеен проект, на всички заинтересовани лица се предоставя пълен достъп по електронен път до конкурсната документация на сайта на Община Стара Загора.

Още новини