Начало Новини Актуално Oбщина Стара Загора не харесва проектантската работа за проекти по Програма ИСПА

Oбщина Стара Загора не харесва проектантската работа за проекти по Програма ИСПА

Актуално

Некачествени проекти, направени от фирми, спечелили конкурси по програма ИСПА, принуждават Oбщина Стара Загора да прави нови. Това стана ясно на последната сесия на ОбС при обсъждането на промените в инвестиционната програма на Общината. Програма ИСПА е под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а Община Стара Загора е била принудена да ги приеме поради изтичане на срока за кандидатстване по тях.

Въпросните фирми по данни на зам.-кмета на общината проф. Димитър Динев са санкционирани с по 5 на сто от полагащото им се възнаграждение, но това не променя нещата, тъй като сега се налага ново проектиране. Става дума за канализацията в квартал "Кольо Ганчев", за канализацията в село Богомилово и други. Промяната в инвестиционната политика на Община Стара Загора обаче ще бъде в посока намаляване стойността на проектите. Така например проектът за канализацията на Богомилово ще падне от 20 хил. лева на 13 хил. и 500 лева, а общата сума за всички проекти от 62 хил. лева ще стане 45 хил. и 500 лева. "А всичко това се налага, защото проектите, които са ни спуснати от МРРБ, са абсолютно негодни, да не говорим, че при изработката им законите са тотално прегазени", каза по време на  обсъждането зам.-кметът. Въпреки че фирмите-проектанти са санкционирани за некачествената си работа, нито лев от тази санкция не е дошъл в Община Стара Загора, което не било логично.
Пред вестник Старозагорски новини ни проф. Динев уточни, че по негови изчисления и индиректна информация, общо за страната ни проектите по програма ИСПА били на обща стойност около 1 млн. евро, но не били една или две общините като Стара Загора, които са недоволни от тяхната работа.

Още новини