Начало Новини Актуално Община Стара Загора иска от държавата Античния форум

Община Стара Загора иска от държавата Античния форум

Актуално

Общината ще поиска от Министерството на културата Античния комплекс при Западната порта на крепостта Августа Траяна. Това бе обявено от зам.-кмета на Община Стара Загора Велизар Балабанов. "Досега тези обекти нямаха актове за държавна собственост - те се водеха в регистъра на Министерството на културата, но нямаше документи.

Такива актове вече са направени за неолитните жилища, за Античния форум, за античната улица и мозайките. Ние искаме тези обекти да ни се дадат за управление", обясни Балабанов.
Той подчерта, че ако тези обекти преминат за управление към Община Стара Загора, тогава Общината законно ще може да инвестира в тях и ще има възможност за кандидатстване по европейски програми за средства за поддържане. "Водили сме разговори с Министерството на културата да ни предоставят за управление Античния комплекс при Западната порта на крепостта Августа Траяна. На първо място трябваше да бъдат издадени актове за държавна собственост на обектите и това вече е направено. След като Общинският съвет вземе решение, документът ще бъде внесен в Министерството на културата. Те от своя страна трябва да го внесат за решение в Министерския съвет", обясни Балабанов и каза, че до есента на тази година решението може да стане факт.

Още новини