Начало Новини Актуално Община Стара Загора инвестира 35 млн. евро в модернизация на транспорта

Община Стара Загора инвестира 35 млн. евро в модернизация на транспорта

Актуално
транспорт автобус тролейбус Белчев

Стара Загора е една от седемте големи общини в България, които имат шанса да решат проблемите с градския си транспорт със средства от еврофондовете. Местните власти може да усвоят общо 35 млн. евро, които да използват за купуване на нови превозни средства и модернизация на пътната мрежа. И са амбицирани да усвоят цялата сума.

Още до края на месеца общинският съвет трябва да избере един от трите предложени варианта, за да започнат и с реалното изпълнение на проекта най-късно до края на годината, казва зам.-кметът на Стара Загора Белчо Белчев.

Проектите за оптимизиране на градския транспорт са разработени от консултантската компания "УИГ Интернешънъл" ООД, като за услугите си тя ще получи 405 хил. лв. Идейните проекти вече са три, но целта и на трите е една - Стара Загора да има "интегриран градски транспорт", който да оптимизира използването на различните видове транспортни средства - таксита, автобуси, тролейбуси, микробуси и т. н. Консултантите трябва да предложат и нова организация на транспортните линии. Нужно е да се изградят обезопасени спирки, които да бъдат оборудвани с електронна GPS система, показваща на чакащите след колко време ще дойде техният транспорт, както и електронна система за купуване на билети, смята общинското ръководство. Наложително е също да се разшири сегашната система на градския транспорт чрез разширяване на сегашната тролейбусна мрежа, допълва Белчев пред вестник Пари.

Един от най-добрите варианти и в същото време с най-голям шанс да получи одобрението на общинския съвет е т. нар. вариант 2Б, смята Белчо Белчев. Той включва закупуването на 14 нови тролейбуса на обща стойност 4.9 млн. евро, рехабилитация и изграждане на нова контактна мрежа за тролейбусите, разширяване на тролейбусната мрежа до кв. "Зора", закупуване на аварийна кола. Предвижда се строителство на 10 км велоалеи на обща стойност 3 млн. евро, монтиране на тротоарни лампи, изграждане на пътна хоризонтална маркировка, поставяне на антипаркинг колчета по тротоарите, както и рехабилитация и модернизация на 119 съществуващи автобусни спирки. Само за телематика на автобусните спирки (инсталиране на електронна информационна система) са предвидени 8 млн. евро.

Стара Загора страда от силно замърсяване и обгазяване и това трябва да се има предвид при обновяване на транспортната схема, категоричен е Белчо Белчев. Затова приоритет за общината е развитието на електротранспорта и на второ място на автобусния транспорт. Сега съотношението между тролейбусите и автобусите е 25 на 75%. Искаме да намалим това съотношение в името на чистия въздух и екологията на града, казва Белчев. "Подсказахме на проектантите, че сме затруднени с паркирането в централната градска част, че нямаме подлези и надлези, които да обезопасят движението
на пешеходците. Ние сме сред общините с най-много населени места - 51, и няма как да намалим драстично автобусния транспорт. Ще дойде момент, в който автобусите, които обслужват селата, ще тръгват от специални депа и няма да минават през града", казва Белчев.

Улиците на Стара Загора са прави и тесни, а автомобилите в града са над 100 000, което "задушава" движението в града. Затова общината замисля да изгради два подземни паркинга на принципа на публично-частното партньорство. Желанието на общинското ръководство е електронната система на автобусните спирки да бъде максимално полезна както за гражданите, така и за контролните органи. Общинското ръководство настоява в това перо да влезе и видеонаблюдение на 50 кръстовища в общината. Видеонаблюдението да бъде свързано едновременно с КАТ и общинския съвет и да дава информация за всички параметри на транспортната услуга. По този начин ще се получава и информация за нарушителите. Остава само всички добри намерения и очаквания да се сбъднат.

 

Още новини