Начало Новини Актуално Община Стара Загора инициира дискусионен форум в Народното събрание

Община Стара Загора инициира дискусионен форум в Народното събрание

Актуално

Община Стара Загора е инициатор на кръгла маса, която се организира на 18 юни в Зала "Запад" на Народното събрание. Идеята на зам.-кмета Велизар Балабанов общините активно да участват в работата по изготвянето на новия Закон за публично-частните партньорства се реализира със съдействието на евродепутата Илиана Иванова в партньорство с Община Бургас.

"Има решение на Министерския съвет за изготвянето на Закон за публично-частното партньорство, но досега в НС не е внесен проект за него и най-вероятно той още се пише от чиновници на икономическото или финансовото министерство, без участието на представители на общините, които ще са основните ползватели", коментира вчера пред медията ни Велизар Балабанов. Зам.-кметът смята, че публично-частното партньорство е важна антикризисна мярка в настоящия момент и чрез прилагането му в българските общини могат да се привличат инвестиции, без те да се разделят със своята собственост. Като пример в Стара Загора той даде бившата Вечерна гимназия (до ОД на МВР), на чието място частният бизнес може да изгради многоетажен паркинг, който определен период ще бъде ползван от инвеститора, но собствеността му ще си остане общинска, пише за вестник Старозагорски новини.
Темата на предстоящия форум в НС е "Необходимост от законодателни промени за улесняване на процедурите по организиране на публично-частни партньорства в България". За участие са поканени представители на Европейския парламент, законодателната и изпълнителната власт на Република България, местни власти, банки, инвестиционни посредници, международни и български експерти със значителен опит в областта на публично-частното партньорство.
Община Стара Загора е първата община в България, която в настоящия мандат има специален отдел "Концесии, публично-частно партньорство и контрол".
В първата част на дискусионната кръгла маса ще се обсъждат теми като - Дефиниране на публично-частното партньорство (ПЧП), какво е и какво не е ПЧП, необходимост от законодателни промени в подкрепа на ПЧП и др. Лектори ще са зам.-кметовете на Стара Загора Велизар Балабанов и на Бургас - Атанаска Николова. Ще се чуят и мнения на експерти и политици относно варианти на законодателните промени (създаване на нов закон или промяна на съществуващите закони). Една от конкретните цели на дискусионната кръгла маса е създаване на работна група от различен формат по разработването на проектозакон за публично-частно партньорство, съвместно с депутати, представители на министерства, общини, експерти.

Още новини