Начало Новини Актуално Община Стара Загора готви богата програма за празника на града - 5 октомври

Община Стара Загора готви богата програма за празника на града - 5 октомври

Актуално

Плакат 5 октомври 2015Редица концерти, спортни и културни събития, празнични веселия, Бирфест и Луна парк за най-малките и включва програмата на Община Стара Загора за честването на празника на града– 5 октомври. В нея има още научна конференция 100 години от включването на България в Първата световна война, клавирен концерт на проф. Ромео Смилков, улица на занаятите, откриване на нов библиотечен филиал на библиотека Родина, общоградски лекоатлетически крос, и др.

Празничният концерт на Държавна опера - Стара Загора Настроение с Гершуин е на 04.10.2015 г. от 19.00 ч. на Античния форум. От 1 до 11 октомври в южната част на новия парк е организиран Луна парк с атракциони за най-малките, а от 2 октомври в парк Пети октомври ще се изявят местни и гостуващи популярни рок и поп-банди в Бирфест, който ще продължи до 11 октомври.

Цялата програма е публикувана на официалния сайт на Община Стара Загора - http://www.starazagora.bg/bg/predstoyaschi-proyavi/programa-za-otbelyazvane-na-5-oktomvri-den-na-stara-zagora .

В самия празничен ден 5 октомври, /понеделник/,от 9.00 ч. в катедрален храм Свети Димитър ще се състои тържествена Света литургия, а от 10.00 ч. на площада пред общината ще започне военен ритуал за издигане на националното знаме. Химнът на Република България за първи път ще бъде изпълнен акапелно от гост-солиста Александър Крунев.

Зад пилоните на знамената ще застанат Петра Мечева – новият носител на званието Почетен гражданин на Стара Загора“ и номинираните за наградата – Снежина Дескова и Пенка Павлов. На трибуната при гостите ще бъдат и делегации от побратимените градове Крушевац, Самара и Новгород. Празничното шествие с участието на представителите на областната и общинската администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града ще тръгне по централния булевард в 10,30 ч.

Час по-късно на площада пред общината ще започне концерт на Фестивален военен оркестър – с представители на военните оркестри от Велико Търново и Стара Загора. Традиционната годишна изложба на старозагорските художници Есенен салон' 2015 се открива от 18.00 ч. в изложбена зала Байер.

Кулминацията на празничната програма е големият концерт на Комиците под наслов Аз обичам Стара Загора!, който ще започне в 18,30 ч. В него участват, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Петьо Петков, Влади Ампов – Графа, Михаела Филева, Вензи и Били Хлапето. Празничният ден ще завърши с ефектни илюминациии и фоейрверки.

 

Още новини