Начало Новини Актуално Община Стара Загора е сред финансовите отличници в България

Община Стара Загора е сред финансовите отличници в България

Актуално

Община Стара Загора финасов отличникСтара Загора е сред първите пет общини с най-добра обща оценка, посочени от Министерството на финансите, в изследване на финансовата стабилност на местните власти. Критериите, по които Министерството на финансите определя оценките за финансовата стабилност на общините, са групирани в 4 групи- Показатели за финансова самостоятелност, Показатели за финансова устойчивост, Показатели за ефективност и Показатели за инвестиционна активност.

Община Стара Загора е от 89-те общини в страната, които нямат просрочени неизплатени задължения към 31.12.2012 година, съобщиха от пресцентъра. Реализиран е и преходен остатък от 2012 г. в размер на над 9 млн. лева. Благодарение на запазената добра политика за финансите на общината, през 2012 г. рейтинговата агенция Стандарт енд пуърс повиши кредитния й рейтинг на ВВ+ със стабилна перспектива.

Значително е подобрена събираемостта на дължимите данъци и такси. Благодарение на проведените от Община Стара Загора търгове за обществени поръчки са намалени значително цените на много дейности като ремонт на тротоари, улици, осветление, както и в сферата на образованието. Спестен е обществен ресурс, който през 2013 година ще бъде насочен преди всичко за подобряване на инфраструктурата, в образованието и за съфинансиране на спечелените европроекти, които са за 160 млн. лева.

Благодарение на добрите си финансови резултати Община Стара Загора няма да повишава данъци и такси за гражданите през 2013-а година и ще пристъпи към реализация на сериозна инвестиционна програма.

Още новини