Начало Новини Актуално Община Стара Загора е реализирала за строителство и ремонти близи 12 млн. лв.

Община Стара Загора е реализирала за строителство и ремонти близи 12 млн. лв.

Актуално
Стара Загора

Община Стара Загора е реализирала близо 12 млн. лв. за строителни и ремонтни дейност от началото на годината до сега. В това число влизат средствата по двата проекта, финансирани по ОП Регионално развитие. Това съобщи зам.-кметът проф. Димитър Динев в навечерието на Празника на строителите - Димитровден.

От началото на годината са ремонтирани сгради, общинска собственост за 2 197 000 лв., при планирани 4 067 000 лв., реализирани са ремонти на пътища и тротоари за 2 830 000 лв., при планирани 2 778 000 лв., за улично осветление са изразходвани 852 000 лв., за проучвателни дейности и проекти – 849 000 лв., съобщиха от пресцентъра на общината.
И в условията на финансова криза Община Стара Загора изпълнява в рамките на възможностите си, своите преки задължения – да поддържа и обновява своите обекти, да осигурява една по-добра инфраструктура за гражданите, каза проф. Димитър Динев. Със средства от общинския бюджет са ремонтирани 5 детски градини, 5 училища, спортна зала на Ученическа спортна школа, спортна зала по борба. Ремонтирана бе кухнята на Дневен дом за деца и младежи с увреждания, покривът на Дом Незабравка. Обновени са сградите на читалищата в селата Ново село, Памукчии, Подслон, Християново, Малко Кадиево и Пшеничево, сградата на кметствата в селата Колена, Борово, Лозен, Люляк и Елхово, направена е детска площадка в с. Калитиново, обновени са пенсионерските клубове в селата Арнаутито, Воденичарово, Загора, Старозагорски минерални бани.
„За нас е успех приключването на ремонта на Детска градина №8 „Българче”, който не е реализиран от години. Както и готовият проект за ремонт на Второ основно училище – а то е паметник на културата”, каза още проф. Динев.
На пресконференцията инж. Митьо Славов, директор на Дирекция „ Строителство и инвестиции”  информира, че през тази година Община Стара Загора е издала 594 строителни разрешения – при около 1000 миналата година. Изработени за 114 плана за регулация, 165 плана за застрояване, разгледани и одобрени са 413 инвестиционни проекта.
От 1 до 15 ноември гражданите ще могат да се запознаят с проекта за актуализация на Общия устройствен план на Стара Загора – съобщи главният архитект Иван Кирчев. След това предстои обществено обсъждане на подготвените промени. Готов е застроителният план на квартал 1 на Стара Загора, което е идеалният център на града, както и актулизирана кадастрална карта на с.Старозагорски минерални бани, съобщи главният архитект.

Още новини