Начало Новини Актуално Община Стара Загора е ощетена с близо 300 000 лева при проекта за кв. Железник

Община Стара Загора е ощетена с близо 300 000 лева при проекта за кв. Железник

Актуално

Неточни параметри в проекта Подобряване на физическата и жизнена среда на кв. Железник набутват Община Стара Загора с допълнителни харчове в размер на 277 000 лева. Тази поредна доза шокова изненада, заложена от предишната управа, огласи на брифинг кметът Живко Тодоров.

Най-мащабният и знаков проект за Стара Загора е подготвен през 2008 г. на база на тогавашното състояние на разбитата улична мрежа в Големия Железник. След това, през 2009 г., Общината извършва асфалтиране на близо 3 км улици в квартала, като са положени над 3.5 млн. тона асфалтова смес на стойност 2 000 000 лева, без това да бъде отчетено и проектът да бъде преработен с новите параметри. Намалена е била само количествено-стойностната сметка, но самият проект не е бил коригиран, пише вестник Старозагорски новини.

Сега се налага положеният преди 3 години асфалт на 3 км улици да бъде премахнат, тъй като дебелината му не отговоря в одобрения за финансиране европейски проект.

И Общината ще трябва да финансира полагането на нужните допълнителни количества асфалт на стойност 277 000 лв. от собствения си бюджет. След проведена на 4 април 2012 г. среща в МРРБ стана ясно, че няма варианти освен законноустановения. Т.е., след като има одобрен проект, проведена тръжна процедура по това задание и сключен договор с изпълнителя, не могат да се направят никакви промени, тъй като ще се влезе в противоречие със Закона за обществените поръчки и условията на Оперативната програма - каза вчера Живко Тодоров. - Единственият вариант, който може успешно да бъде проведен в кв. Железник, е да се изпълни проектът, както е даден, одобрен и е сключен договорът. Количествата асфалт, които не достигат, за да бъдат направени улиците изцяло, ще бъдат финансирани със средства от Община Стара Загора. След измерените количества става въпрос за 277 000 лева, които Общината следва да осигури от заложените средства за инфраструктура, т.е. за сметка на ремонт на други улици и квартали. Казано по-простичко, ако проектът не бъде изпълнен по задание, тоест при проверка не се установи заложената дебелина на асфалта, милионите по европейска линия няма да бъдат платени.
От 10 април 2012 г. започва изпълнението на последния лот от проекта - реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в кв. Железник. Фирмата-изпълнител е ДЗЗД Железник СЗ - 2011. Срокът за изпълнение е 18 календарни дни. Сключеният договор е на стойност 4 599 450.11 лв. без ДДС.
В Големия Железник ще се асфалтират 5095 м улици. Създадена е организация да се асфалтират две по две улици. Ще се правят ул.Загорка и Младост и Старозагорско въстание и Арх. Христо Димов, за да може да има проходимост в квартала. Създадени са и временни паркинги за автомобилите на живущите в квартала.
В Малкия Железник ще се асфалтират 2.300 м улици - Сърнена гора, Венера, Капитан Никола Андреев и Генерал Иван Пашинов, и участък от т.64 до т.95 - тупик.
Останалата дейност по полагането на допълнителен асфалт, което ще бъде за сметка на Общината, не е предмет на този договор. Тя ще се извършва от фирма Ес Би Ес, с която Общината има рамков договор.
Общият размер на проекта Подобряване на физическата и жизнена среда на кв.Железник е на стойност 7 461 473 лв., като съфинансирането от Община Стара Загора е в размер на 434 193 лв. Освен ремонт на улиците, общото задание включва изграждане на детски площадки, велоалеи, кътове за отдих, парково и улично осветление, залесяване на дървета и т.н. Крайният срок за отчитане на проекта е 16 юли т.г.
На брифинга вчера председателят на Общинския съвет Емил Христов заяви от името на общинските съветници: Искаме да знаем кои са работили в този екип и как са изпълнили задълженията си?!
Ръководител на злополучния проект е бившият зам.-кмет по строителството проф. Димитър Динев.

Още новини