Начало Новини Актуално Община Стара Загора дарява паметника на Ленин на Димитровград

Община Стара Загора дарява паметника на Ленин на Димитровград

Актуално

Паметникът на Владимир Илич Ленин, който до началото на 90-те години на миналия век посрещаше посетителите на парк Аязмото, да бъде дарен на Димитровград. Предложението е на кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев и е включено в дневния ред на предстоящата сесия на 28 октомври.

В мотивите си кметът припомня, че Общинският съвет в Димитровград е взел решение за изграждане на "Алея на монументалното изкуство", в която да бъдат експонирани скулптури, създадени през втората половина на миналия век, свързани с лица и събития от същия период. Идеята е подкрепена от министъра на културата Вежди Рашидов. "След направените консултации с Регионален исторически музей - Стара Загора, и с Министерството на културата, ръководството на Общинската администрация прецени, че бихме могли да подпомогнем инициативата, като предоставим безвъзмездно на Община Димитровград паметника на Владимир Илич Ленин", пише още в предложението.

Скулптурата е изработена преди 40 години от родената в Чирпан проф. Мара Георгиева по поръчка на старозагорската управа. По онова време Аязмото се наричаше парк "Ленин". Монументът е демонтиран с решение на временната управа и е извозен на части до двора на тогава общинско предприятие в местността Голеш, където са оставени и други паметници.
Справката в материалите за сесията показва, че постоянните комисии на Общинския съвет са гласували "шарено", повечето - утвърдително, но без аргументация.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини