Начало Новини Актуално Община Стара Загора чисти боклуците на ХII ОУ Г. Гърбачев в кв. Лозенец

Община Стара Загора чисти боклуците на ХII ОУ Г. Гърбачев в кв. Лозенец

Актуално

След като в края на миналата седмица г-жа Валя Монева, директор на старозагорското ХII основно училище "Георги Гърбачев", провокира регионалния и националния медиен интерес към проблема с непочистения от боклуците двор, отказа да се включи с организираната общинска бригада, с мотива, че на нея и на учителите й не е предвидено заплащане за извънработно време и за подобен труд!

Нещо повече, в петъчния следобед, за да провери на място от каква почистваща техника има нужда, в училището са отишли заместник-кметът Белчо Белчев, директорът на Дирекция "Строителство и инвестиции" инж. Ангел Стоманярски, шефът на отдел "Опазване на обществения ред и чистота" Валентин Колев и др. Госпожа директорката е отказала да слезе при представителите на местната власт, за да се уточнят подробности, които касаят лично нея като стопанин на това училище (вероятно не са й ниво). Изпратила е заместничката си, която категорично е заявила, че след като училището е общинско, Общината е длъжна да го почиства и поддържа, независимо че чрез делегираните бюджети това е задължение на училищното ръководство, пише вестник Старозагорски новини.
В събота сутрин на 5 септември 2009 г. организираните 25 служители на Община Стара Загора и "Нелсен Чистота" се озовават пред заключената врата на ХII ОУ "Георги Гърбачев" в ромския квартал "Лозенец". Към 8.30 часа те изнамират местен човек, който има ключ за дворната врата, и доброволците започват работа.
"Основно почистване на двора е правено преди около 2 месеца, когато изхвърлихме 35 камиона боклуци - уточни Белчо Белчев. - Сега обаче той е превърнат в сметище, въпреки че в южния край на училището отдавна има поставени два четирикубикови контейнера за отпадъци. Вече е поставен още един. С каруци са изнесени и натоварени боклуци в шест контейнера по шест кубика всеки.
Във вторник работата ще продължи, като верижен трактор с гребло ще шкарпира наклоните на терена, храсторези ще премахнат самораслите, изпълнили дворното пространство и около него, и за финал ще бъде измито изцяло.
Почистването на двора е задължение на директора, тъй като училището е на делегиран бюджет. Въпреки това в акцията не се включи никой от персонала на учебното заведение. Нещо повече, в деня на бригадата г-жа Монева се появи в 10.10 часа и се оттегли в кабинета си, без да прояви интерес към онова, което става в училищния й двор.
Цяло лято не са си мръднали пръста да се подготвят за новата учебна година. Целият двор е тревясал. Освен това са се разписали документите на строителите за извършените от тях дейности, които пък са си оставили строителните отпадъци, за които отново ние трябва да се погрижим.
С поведението си директорката се гаври с Общината и със служителите й. Аз съм обиден от начина на нейното държание.
Ние се стремим да реагираме бързо на всеки сигнал, независимо дали е подаден от директор или от гражданин. За целия летен период в Община Стара Загора не е постъпвал сигнал от директора на ХII ОУ", заключи зам.-кметът.

Още новини