Начало Новини Актуално Община Стара Загора

Община Стара Загора

Актуално

Икономически годишник на регион Стара Загора за 2013 годинаСтара Загора – Градът на липите, поетите и правите улици има богата хилядолетна история. Разположен е в Горнотракийската низина, която е населявана от най-дълбока древност. Археологически проучвания показват, че цивилизация тук се е зародила преди около 8000 години. От древността до днес градът е имал осем имена:

Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник. Днешното име Стара Загора е утвърдено на църковния събор в Цариград през 1871 година. Забележителна дата в историята на града е 31 юли 1877 година. Тогава се води една от големите битки през Руско-турската освободителна война, при която град Стара Загора е опожарен и сринат до основи от османските войски.

Основният камък за възстановяването на града е положен на 5 октомври 1879 година от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди.
Стара Загора се изгражда отново по проект на чешкия строителен техник Лубор Байер и става първият следосвобожденски град в България със съвременно градоустройствено планиране.

Съвременна Стара Загора е модерен и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с богато историческо минало, с много научни и културни институти.

Бюджетът на Община Стара Загора за 2013 година е с приходна част от 95 млн. лева. През последната година не са повишавани местните данъци и такси за граждани и фирми. Намален е туристическият данък за бизнеса. Увеличена е събираемостта от местните данъци и такси спрямо 2011 година.

Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс” повиши кредитния рейтинг на Община Стара Загора от „ВВ“ на „ВВ+“ със стабилна перспектива.
През периода 2012 – 2013 година в община Стара Загора се изпълняват проекти с европейско финансиране за над 160 млн. лева. Сред тях са: 52 млн. лева за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци; „Интегриран воден проект за Стара Загора” на обща стойност 40,4 млн. лева; „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора“ на обща стойност 29 млн. лева; „Подготовка на Интегриран план за градско възстановяване и развитие за град Стара Загора” за близо 1 млн. лева; „Модернизация на отделение по лъчелечение към Комплексен онкологичен център – Стара Загора” на обща стойност 6,8 млн. лева; „Изграждане на Общностен център за социална подкрепа в град Стара Загора”, на обща стойност 1,8 млн. лева и др.

Изграждането на депото за битови отпадъци, което ще обслужва 12 общини, започва през май 2013 година и ще бъде завършено до края на 2015 година.

През 2013 година се обновява градският пазар на Стара Загора. Проектът е на стойност около 3 млн. лева и е първият в страната, одобрен за финансиране по инициативата JESSICA.

Осигурено е и финансиране от Национален доверителен екофонд за внедряване на мерки за енергийна ефективност на обща стойност 2,2 млн. лева в детски градини и училища.

Важен проект, който започна да се изпълнява през 2012 година, е „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция”. Той е на стойност 4,4 млн. лева и се финансира по ОП „Регионално развитие”. По време на археологическите разкопки, съпътстващи проекта, през 2012 година бяха, открити уникални находки, не само за България, но и за света, като бронзов еталон (секстарий), с който са се мерили течности и брашно. Той е единственият открит досега от времето на император Зенон, един от най-видните ранни управници на Византия. На същото място екипът от археолози откри уникален златен пръстен от Средновековието, който е единствен по рода си, намиран в България.

През 2012 година със средства на общината, в размер на 2,3 млн. лева, са извършени ремонти на училища, детски градини, улици и тротоари. Реновирани са стари и са изградени нови светофарни уредби.
За над 2 млн. лева са извършени ремонти и в няколко села на общината.

В процес на подготовка е цялостно обновяване на тролейбусния парк по европейски проект, включващ закупуване на 14 нови тролейбуса, изграждане на велоалеи, обновяване на контактната мрежа, изграждане на електронни информационни табла на спирките и на GPS система за градския транспорт.  

През юли 2012 година беше пуснат в експлоатация лот 2 на автомагистрала „Тракия“ в отсечката Стара Загора – Нова Загора. Изпълнител на обекта е обединение Магистрала Трейс. Проектът е на стойност 138 млн. лева, а финансирането е по оперативна програма „Транспорт“.
Сред приоритетите на ръководството на Община Стара Загора са оптимизиране на образователната инфраструктура и развитие на спорта. Извършва се цялостна рехабилитация на лекоатлетическата писта на стадион „Берое“, което ще го направи съответстващ на всички европейски изисквания за провеждане на състезания от най-висок ранг.

Готов е проектът за изграждане на многофункционална спортна зала в СОУ „Иван Вазов” на стойност 2 млн. лева. Средствата се отпускат от Министерството на физическото възпитание и спорта. Създаден е идеен проект за изграждане на спортна зала и комплекс за отдих с атракциони и спортни съоръжения на открито, на мястото на бившите артилерийски казарми.

Пример за добрия инвестиционен климат и жизнен стандарт в Стара Загора е успешното развитие на известни търговски вериги. На територията на града успешно развиват дейност хипермаркетът с френско участие Мосю Бриколаж (Mr. Bricolage); австрийската търговска верига Баумакс (BauMax); немската верига магазини от типа „Направи си сам” Практикер (Praktiker); австрийската Билла (Billa); немската Метро (Metro), словенската Меркатор (Mercator); немските вериги Кауфланд (Kaufland) и Lidl и новооткритият търговски център на френската верига Карфур (Carrefour). В Стара Загора успешно работят още търговските центрове Park Mall Стара Загора и Mall Galleria.
Ръководството на Община Стара Загора акцентира на привличането на нови чуждестранни инвеститори и на развитието на публично-частното партньорство.

Във връзка с подобряването на административното обслужване на гражданите, в Община Стара Загора работи „горещ телефон”, на който гражданите могат да подават жалби, предложения, сигнали за нередности и закононарушения. Градският стационарен номер е 042 614613, а абонатите на мобилните оператори могат да използват телефон 087 5126613.

По инициатива на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров в града се създава Кариерен център. Чрез него ще се обвържат потребностите на образованието и бизнеса. Младите хора ще знаят какви работни места има и какво е заплащането. Чрез Кариерния център ще се потърси и решение на проблема с липсата на конкретни кадри, които са необходими на предприемачите. Предстои учредяването и на Младежки консултативен съвет към Общината.

Екипът на кмета работи активно за представяне на общината в Страсбургския клуб и Европейския парламент.

Общината има утвърдени дългогодишни и отлични отношения с дипломатическите мисии на редица държави. Партньор е и в културни, социални и екологични проекти с администрациите на градовете от различни европейски държани, като френския Страсбург, руския Самара, гръцкия Лариса, френския департамент Де ла Дром, полския Радом и др.

Община Стара Загора работи по система за управление на качеството в съответствие със стандарта ISO 9001:2000. Системата се прилага в работата на общинската администрация през последните 7 години.

Стара Загора е домакин на много фестивали и културни прояви. Традиционен е Фестивалът на оперното и балетното изкуство. През 2012 година той беше официално открит от световноизвестния мецосопран Веселина Кацарова, която пя на сцената в родния си град след прекъсване от 22 години.

Стара Загора е европейска сцена на куклено-театралното изкуство. Градът е домакин на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” (септември). Той се провежда като биенале и представя оригинални и нетипични форми на театралното изкуство.
Художествена галерия – Стара Загора е домакин на Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” (декември – януари). Га-лерията има постоянна експозиция с картини на някои от най-големите български майстори. Заедно с това е организатор и на десетки изложби на утвърдени и на млади български и чуждестранни художници.

Славата на Стара Загора като град на поетите се защитава от Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, който ежегодно среща таланти от различни творчески поколения (ноември).

През 2013 година в Стара Загора ще се проведе първото издание на международен филмов фестивал (юни).
Своите гости и изложители очаква и второто издание на фестивала на виното и културното наследство „Августиада” (октомври), който се организира от Търговско-промишлена палата – Стара Загора. 

Много почитатели привличат и националният конкурс по фолклор за деца „Орфеево изворче” (март); Фестивалът на маскарадните игри (март); Нощта на музеите и галериите (септември); 24-часовият маратон на четенето „Четяща Стара Загора” (23 април), джаз форуми, фестивалът „Различният поглед” и много други.

В Стара Загора се намира най-модерната и съвременна музейна сграда в България, в която е представен изключително богатият фонд на Регионален исторически музей. Много туристи привлича и музей „Неолитни жилища”. Той представя културата на първите земеделски и животновъдни общности в Европа. Музеят е уникален с най-добре запазените на Стария континент останки на две жилища от ранния период на новокаменната епоха. Голям интерес, както сред туристите, така и сред гражданите на областния център, предизвиква откритият през 2011 година и единствен в страната Музей на религиите.

На много посетители се радва и впечатляващата сграда на Държавна опера – Стара Загора. Тя беше възстановена и открита на 5 октомври 2010 година, точно 19 години след нейното опожаряване.

Община Стара Загора
гр. Стара Загора, 6000
бул. „Цар Симеон Велики” 107
тел. 042 600 105; 042 614 652;
042 614 650
факс 042 601103
 mayor@starazagora.bg
www.starazagora.bg

 

илко груев

Още новини