Начало Новини Актуално Община Казанлък сключва договор за сепариране на битовите отпадъци

Община Казанлък сключва договор за сепариране на битовите отпадъци

Актуално

община Казанлък договор сепариранеОбщинският съвет на Казанлък упълномощи кмета Галина Стоянова да сключи договор с Грийнпланет ООД за изграждане на сепарираща инсталация и третирането в нея на битовите и производствени отпадъци, генерирани на територията на общината.

Кметът Галина Стоянова обясни пред местния парламент, че необходимостта от изграждане на сепарираща система е свързана с огромните отчисления, които община Казанлък ще прави във връзка с новото регионално депо за отпадъци в област Стара Загора. През 2012 г. те са били 18 лева/тон отпадъци, през тази година сумата е 35 лева/тон, а през 2014 г. цената ще стане 100 лева/тон, съобщиха от пресцентъра. За да се правят тези отчисления, без да се утежняват жителите на общината с по-високи данъци за битови отпадъци, единственият изход е да се намали количеството на извозвания отпадък от Казанлък към регионалното депо. Това може да стане именно с изграждането на сепарираща инсталация.След проведени разговори на общинското ръководство с няколко фирми единствено Грийнпланет ООД е предложила да заплаща на Общината за сепарирането на отпадъците, всички останали са предлагали точно обратни условия – Община Казанлък да им плаща за услугата.

Освен това Грийнпланет ООД се е ангажирало да поеме и транспортните разходи от сепариращата инсталация до претоварната станция в Казанлък. По тази причина фирмата ще търси площадка за изграждане на инсталацията в близост до нея.

Именно тези два основни довода са причина Община Казанлък да избере Грийнпланет ООД и общинските съветници подкрепиха предложението на кмета.

Другото важно решение на ОбС е, че той даде съгласието си пред Министерството на културата Община Казанлък да приеме за безвъзмездно управление три археологически обекта. Това са тракийска куполна гробница Шушманец, чиято реконструкция вече е завършена по проекта на МК за 1 115 000 лева и предстои издаването на акт 16, за да се отвори за посещения. Втората гробница е Грифоните, а третата Хелвеция.

Галина Стоянова съобщи, че от днес, 4 март, започват спасителните археологически разкопки на разбитата през миналата седмица тракийска гробница в землището на с. Габарево. Екип от специалисти от ИМ Искра с ръководител Меглена Първин ще прави разкопките. За тяхното осъществяване Община Казанлък ще отдели 15 000 лева от средствата, предоставени целево от държавния бюджет на Общината за археологически дейности.

Още новини