Начало Новини Актуално Община Казанлък ще подкрепи финансово даровитото дете Цветан Стоянов

Община Казанлък ще подкрепи финансово даровитото дете Цветан Стоянов

Актуално

подкрепа Цветан Стоянов

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов се срещнаха днес със европейския шампион по шахмат Цветан Стоянов, за да го поздравят лично за неговата голяма победа на приключилото само преди няколко дни Европейско първенство по шахмат за деца и подрастващи до 18-годишна възраст.

Те обявиха готовността на Община Казанлък да подкрепи финансово талантливото момче за участието му в следващото голямо състезание до края на годината. Младата шахматна гордост на Казанлък ще получи 1 000 лева по Програмата за даровити деца на Общината, съобщиха от пресцентъра. Средствата ще бъдат предоставени на Цветан Стоянов за участието му на Световното първенство по шах за деца, което ще се проведе в началото на м. ноември в Марибор, Словения.

Кметът Галина Стоянова предложи на родителите на малкия шампион Милена и Костадин Стоянови да подготвят и представят в Общината и план за турнирите, които му предстоят през 2013 г. с цел да бъде подпомогнато участието му в тях. Тя подчерта, че независимо за кой клуб се състезава, Цветан е казанлъчанин, той живее и учи тук, неговите успехи радват не само родителите му, но и всички казанлъчани, затова трябва да бъде подкрепян.

Кметът Стоянова отличи Цветан Стоянов с паметен плакет на Община Казанлък, а предвид неговата крехка възраст му подари и пъзел с близо 1 000 елемента на географската карта на света, която да сглоби сам, с пожелание да бъде здрав и да обиколи земното кълбо като шампион.

Осемгодишният Цветан Стоянов спечели шампионската титла след финала на 9-тия, последен, кръг на Европейското индивидуално първенство по шахмат за момчета и момичета във възрастовите групи до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години, което се проведе в чешката столица Прага.

Представителят на България при 8-годишните момчета - казанлъчанинът Цветан Стоянов, единствен от националите ни завоюва златен медал, финиширайки със 7,5 точки от 9 възможни. Преди това талантливият шахматист спечели първо място при децата до 12 години на провелия се в Ловеч Открит турнир по ускорен шах в конкуренцията на общо 80 участници в различни възрасти. Като шампион на България Цветан заслужи участието си на предстоящото през ноември в Словения Световно първенство по шах за деца.

Сред 20-те български национали в чешката столица единствен казанлъчанинът е с титла, а след общо 350 партии сред 78 деца от 32 нации се открои нашият Цветан Стоянов. Общо 1 73 деца, младежи и девойки от 46 европейски държави си разпределиха медалите и призовите места на първенството. Интересен е фактът, че гросмайстор Веселин Топалов лично е наблюдавал играта на Цветан, а на награждаването му в Прага химнът на България е изпълнен два пъти. Според публикации, Цветан Стоянов е трети в Европа и седми в света по ЕЛО-рейтинга сред стотици деца шахматисти. Този рейтинг се изчислява на база събраните точки от завоюваните победи в състезания.

Цветан Стоянов е на 8 години и учи в ОУ Чудомир. Негов треньор по шах е Живко Жеков, който отговаря за детско-юношеския шах в България. Преди да се занимава активно с шах, което става на 5-годишната му възраст, Цветан Стоянов е тренирал в клуба по лека атлетика на Петя Пендарева.

Галина Стоянова награждава Цветан Стоянов

Още новини