Начало Новини Актуално Община Казанлък посреща гости на Фестивала на розето

Община Казанлък посреща гости на Фестивала на розето

Актуално

Розе

В залите на Исторически музей Искра майстори на виното и сомелиери ще дегустират и предлагат най-добрите вина от последната реколта, както и  вино, приготвено от традиционни български сортове. Събитието е придружено с множество атракции и събития, с конкурс и награди, както и с арт прояви от 8 до 10 юни.

Официалното откриване на изложението е на 8 юни от 16,30 часа в залите на ИМ Искра и Художествената галерия, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. В 12,30 часа на следващия ден е награждаването на отличените винарски изби, като наградите са художествени възстановки на уникалните древни съдове, открити в тракийските могили край Казанлък – киликс, фиала, кана за вино.

Картини с рози и цветя, ухаещи рисунки, рисунки с вино, рисуване върху коприна и стъкло и нетрадиционни художествени техники за използване на розово масло в изкуството ще показват казанлъшки художници в рамките на Фестивала на розето. Целият съботен ден е изпълнен с още интересни събития в Казанлък.

Сутринта гостите на града могат да берат рози в ритуала Розобер край село Ръжена. Вечерта на същия ден се провежда конкурсът Мис Долината на розите, в който се избира най-хубавото момиче от общините, свързани с розопроизводството в региона – Калофер, Сопот, Карлово, Мъглиж, Гурково, Павел, баня, както и от домакина - община Казанлък.

От 21,00 часа на стадион Севтополис започва джаз събитието на годината – концертът на американския джаз китарист Стенли Джордан, който свири за първи път в България. Купонът ще продължи до късните часове с афтър парти, на което български китаристи ще свирят в чест на гостуването на номинирания 4 пъти за Грами виртуоз.

Събитията през деня, които са част от Фестивала на розата, традициите и изкуствата, ще бъдат специално снимани и излъчвани от Китайската национална телевизия.

Още новини